Zakon o pravima haških optuženika pred Ustavnim sudom Srbije

ODBOR pravnika za ljudska prava, nevladina organizacija koja okuplja ugledne pravnike koji se bave zaštitom ljudskih prava, podnio je Ustavnom sudu Srbije zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima optuženih u pritvoru Haškog suda i članova njihovih obitelji, usvojenoga u Skupštini Srbije 30. ožujka.

U priopćenju Odbora pravnika, koje je potpisala njegova predsjednica Biljana Kovačević Vučo, navodi se da bi se primjenom tog Zakona mogle "izazvati neuklonjive štetne posljedice za slobode i prava čovjeka i građana", te da "državna obrana optuženih za najteže zločine, bez obzira i usprkos presumpciji nevinosti ne može predstavljati državni interes".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Taj Zakon narušava princip socijalne pravde i čini da oni koji su optuženi za ratne zločine budu privilegirani u odnosu na optužene za obična kaznena djela, samo zbog toga što im se sudi pred međunarodnim sudom", kaže se u priopćenju Odbora pravnika.

Donošenje Zakona, koji bi - po nekim računicama - porezne obveznike u Srbiji godišnje mogao stajati oko pola milijuna eura, osudile su i mnogobrojne nevladine organizacije, a tužbu Ustavnom sudu Srbije najavila je i Demokratska stranka Borisa Tadića.

Po usvojenom Zakonu, haškim optuženicima se daje pravo na posebnu naknadu (izgubljene) zarade, paušalnu naknadu troškova osiguranja dokaza obrane i naknadu troškova stručne pomoći pripremanja obrane. Članovima obitelji optuženih država pokriva troškove putovanja i boravka u inozemstvu radi posjeta optuženima, daje mjesečna naknadu u visini plaće zaposlenih u državnim organima, te naknađuje dio troškova telefonskih i drugih poštanskih računa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara