54.234.65.78 US
 

Zakoni koji ugrožavaju prava službenika pod povećalom Ustavnog suda

Piše: Hina
ponedjeljak, 21.7.2014. 15:42
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Wikipedia

USTAVNI sud je na prijedlog sindikata pokrenuo postupke za ocjenu ustavnosti zakona kojim su državnim i javnim službenicima ukinute naknade po ostvarenom radnom stažu od 4, 8 i 10 posto, te zakona kojim su zaposlenima u javnim službama uskraćene isplate regresa i božićnica.

Ustavni sud je pritom ocijenio da nije nužno posegnuti za privremenom mjerom koja bi dovela do neprimjenjivanja spornih zakona do konačnih odluka, a donijet će ih nakon provedbe punog ispitnog postupka.

Postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža Ustavni sud je pokrenuo na temelju prijedloga devet sindikata i petstotinjak osoba koji su tvrdili da je Vlada pod izlikom navodne mogućnosti derogiranja pravnog poretka u uvjetima teške gospodarske situacije povrijedila pravo na kolektivno pregovaranje i obezvrijedila kolektivne ugovore.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ustavni sud je zaključio kako je nesporna činjenica da je pravo na uvećanje plaće po osnovi radnog staža već godinama organski i strukturalni dio plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, te da to pravo ima nespornu pravnu osnovu u domaćem pravnom poretku.

Zbog navedenih razloga, naveo je sud, država mora pokazati kako ima iznimno snažne, objektivne i relevantne razloge da bi se miješanje u to pravo s njezine strane moglo smatrati opravdanim, pri čemu je ustavnosudski nadzor nad ograničenjima tog prava stroži s obzirom da je riječ o sredstvima koja su pod zaštitom Ustava.

Pojedini predlagatelji prigovorili su da je Vlada zlorabila svoju ustavnu ovlast za predlaganje zakona te se time država umiješala u sustav kolektivnog pregovaranja silom, a donošenjem tog zakona radnici su stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na državu kao poslodavca.

Osim toga, navodili su da je osporavani zakon dizajniran da pogoduje vlasti kako bi na domišljat način izbjegla svoje ugovorne obveze te jednostrano uskratila kolektivnim ugovorima zajamčena prava.

Kad je riječ o Zakonu o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, čiju je ocjenu tražila Matica hrvatskih sindikata, sud je zaključio da regres i božićnica nisu sastavni djelovi plaća, ali ipak imaju neospornu pravnu osnovu u domaćem pravnom poretku.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije