Zaštita na radu: Poslodavci izbjegavaju imenovati osobe koje primaju pritužbe od radnika

NEDAVNO istraživanje Sindikata tekstila, kože i obuće o uznemiravanju na radnom mjestu pokazalo je da u toj djelatnosti više od pola poslodavaca nije ovlastilo osobu koja prima pritužbe radnika, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Voditeljica istraživanja Svjetlana Šokčević ocijenila je da su rezultati ankete provedene među 142 sindikalna povjerenika u 75 tekstilnih tvrtki pokazali "zastrašujuću situaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čak 56 posto poslodavaca nije imenovalo osobe ovlaštene za primanje radničkih primjedbi, iako ih na to obvezuje Zakon o zaštiti na radu, a samo 22 posto ih je poduzelo preventivne mjere protiv šikaniranja radnika.

Među neprimjerenim ponašanjem najviše, 87 posto, otpada na uvredljivo i ponižavajuće tretiranje radnika, a slijede verbalni napadi i vrijeđanje sa 73 posto. Spolno uznemiravanje prijavljeno je samo u četiri posto slučajeva.

Sindikat je na takvo stanje odlučio reagirati plakatima i lecima u kojima poziva poslodavce da poštuju zakonske obveze, a također će potaknuti izmjene Zakona o zaštiti na radu, najavila je Šokčević.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara