Zašto je zeleno povrće tako zdravo?

BRITANSKI znanstvenici otkrili su zašto je prehrana bogata zelenim povrćem dobra za suzbijanje raka: tvari koje nastaju preradom i probavom kupusa ili prokulica mogu uništiti stanice raka, zaustavljajući njihovo nekontrolirano množenje.

To omogućuju tvari koje kupusu i sličnom povrću daju blago gorak okus.

Spomenuti mehanizam djeluje poput nekih modernih lijekova, rekao je Ian Johnson iz britanskoga Instituta za istraživanje hrane koji je predvodio znanstvenike zaslužne za ovo otkriće.

Studija objavljena u časopisu Carcinogenesis, pokazuje da sinigrin, kemikalija pronađena u kupusu i sličnom povrću u preradi i probavi pretvara se u alil-isotiocianat (AITC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Laboratorijski smo utvrdili da AITC ometa razmnožavanje stanica raka debelog crijeva", rekao je Johnson. "Umjesto da se stanice beskonačno množe, nastupa apoptoza, odnosno proces samouništenja stanice", dodao je.

Normalne stanice programirane su tako da na kraju njihova životnog ciklusa počinje proces njihova samouništenja, no kad se taj proces poremeti, stanica se nastavlja nekontrolirano dijeliti, što rezultira tumorom. Znanstvenici, među ostalim, žele otkriti lijek koji bi stanicama vratio normalno ponašanje, a čini se da im baš to daje AITC.

Već je otprije poznato da prehrana bogata voćem i povrćem može smanjiti rizik od raka, ali je dosad bio nepoznat način na koji zeleno povrće smanjuje taj rizik.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara