54.162.232.51 US
 

ZAŠTO SE KEKSI DROBE?

Piše:
četvrtak, 2.10.2003. 16:37
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Britanske znanstvenike zanimalo je zašto tisuće keksa na police stižu slomljene: problem je, tvrde, u načinu pečenja i vlazi. L

Iako je opće mišljenje da se keksi lome zato što se s njima grubo postupa prije nego što dođu do kupaca, stručnjaci sa Sveučilišta Loughborough u središnjoj Engleskoj tvrde da je problem u načinu proizvodnje.

"Kada izvadite keks iz pećnice on upija vladu iz atmosfere", rekao je profesor Ricky Wildman. "Ako je vlaga u zraku normalna, neki se dijelovi keksa suše, a drugi upijaju vlagu."

Keksi se tada djelomično stežu, a djelomično šire što potiče unutarnje sile u keksima koje dovode do loma.

Wildman je taj je postupak slikovito prikazao kao potres u keksu. "To je baš zanimljivo", rekao je.

Njegov istraživački tim kaže da bi proizvođači keksa morali bolje kontrolirati vlagu u tvornicama i peći kekse duže na nižoj temperaturi.

Wildman je ocijenio da istraživanje ima ozbiljne implikacije na britansku industriju keksa, koja godišnje vrijedi 1,5 milijardi funti.

(Hina) bcav dgk

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije