54.80.103.120 US
 

Završen susret predstavnika medijskih kuća Hrvatske i Srbije

Piše:
srijeda, 22.10.2003. 20:01
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DVODNEVNI dijalog direktora i glavnih urednika vodećih medijskih kuća Srbije i Hrvatske danas je završen u Opatiji s porukom da sustav informiranja mora biti okrenut građanima i javnosti, a ne tijelima vlasti i političkim strankama.

Ovaj drugi skup predstavnika medija poslije 1994. organizirali su Organizacija medija Jugoistočne Europe SEEMO i Međunarodni centar za obrazovanje novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) uz financijsku pomoć austrijskog ministarstva vanjskih poslova.

U raspravi su razmijenjena iskustva i iznesena viđenja problema medija i novinara u društvima tranzicije. Analizirani su zakoni o medijima i stupanj kontrole vlasti nad javnim medijima. Sudionici skupa ukazali su i na novu vrstu pritisaka, posebice u privatnim medijima u kojima dolaze od njihovih vlasnika i kapitala, te na pritiske oglašivača, koji pogađaju javne medije.

Jedinstvena je ocjena da je profesionalizam najbolja brana svim pritiscima.

SEEMO koordinator za Srbiju Veran Matić ocijenio je korisnim iskustva Hrvatskog novinarskog društva kad je riječ o dobrovoljnom mirovinskom osiguranju i fondu solidarnosti. Iznesen je podatak da je u Srbiji novinarska plaća oko 160 eura i da trećina novinara nema ni zdravstveno, ni mirovinsko osiguranje.

SEEMO koordinator za Hrvatsku Ante Gavranović istaknuo je važnost novinarske etike i odgovornosti za javnu riječ i kulturu dijaloga.

Osvrnuvši se na ponašanje međunarodnih organizacija koje zemljama u tranziciji često postavljaju standarde koji se ne poštuju ni u zemljama razvijene demokracije, predstavnik Misije OESS-a u Hrvatskoj Alessandro Fracassetti rekao je da je za medije u zemljama tranzicije korisno slijediti odredbe iz međunarodnih konvencija utemeljenih na najboljim iskustvima. Naglasio je da će s približavanjem pojedinih zemalja Eurospkoj uniji stupanj slobode medija imati sve veću važnost.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije