54.161.108.58 US
 

Zbog prijetnja inicijatorima uklanjanja spomenika Juri Francetiću prijava policiji

Piše:
četvrtak, 13.5.2004. 17:00
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZBOG verbalne prijetnje inicijatorima uklanjanja spomenika Juri Francetiću u Slunju, ustaškom "krilniku" i zapovjedniku Crne legije, aktivisti Odbora za ljudska prava u Karlovcu podnijeli su policiji danas prijavu, a za sutra su o tome u Zagrebu najavili i tiskovnu konferenciju.

Predsjednica karlovačkog Odbora Jelka Glumičić kaže da ju je danas u 10,05 sati telefonom nazvao nepoznat muškarac, koji ju je vrijeđao te je rekao da već dugo prati njezin rad u Odboru, da će "doći glave" njoj i Vesni Teršelič, te je, kako tvrdi, prijeteći i psujući pitao "zašto ne ruše i partizanske spomenike?".

Predsjednica Odbora za uklanjanje spomenika Juri Francetiću Vesna Teršelič iz zagrebačkog Centra za mirovne studije prokomentirala je u telefonskoj izjavi, uoči sutrašnje tiskovne konferencije, najnoviju prijetnju kao nesnošlivost i isključivost. Istaknula je da je Vlada "voljna da se spomenik ukloni, samo se", kako je je rekla, "pita kako to učiniti". Ne dvojim da Vlada mora postupiti u skladu s antifašističkim temeljima i vrjednotama Ustava, ali i u dogovoru sa slunjskom vlašću, dodala je.

Slunjski gradonačelnik Ivan Bogović (HDZ) kaže da taj spomenik nije "ključan za razinu ljudskih prava" jer, kako kaže, "razina ljudskih prava i međunacionalnih odnosa u Slunju zadovoljava". Rekao je da je jučer osnovano petnaesteročlano vijeće srpske nacionalne manjine te da se, osim toga, i u Vijeću mjesnih odbora nalaze predsjednici MO-a Veljuna i MO-a Perjasice, gdje živi stanovništvo srpske nacionalne manjine, te da svi zajedno rade na uspostavljanju "što boljih komunalnih uvjeta jer je to najvažnije za boljitak svih stanovnika".

Nakon najnovijih inicijativa o uklanjanju spomenika nije bilo ni sastanaka, ni zaključaka, jer to nije potrebno, rekao je Bogović i dodao da udruge koje predlažu uklanjanje "ne egzistiraju u Slunju, niti im je u Slunju članstvo".

Jelka Glumičić rekla je da danas u Slunju reportažu o spomeniku Juri Francetiću snima Madžarska televizija, a za sutra je najavljena novinarska ekipa jednoga finskog radija. Ponovila je stajalište da je taj spomenik sramota za Slunj, Karlovačku županiju i Hrvatsku.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije