54.81.209.0 US
 

Zbornik: Pogled u suvremenu sakralnu umjetnost bosanskih franjevaca

Piše:
četvrtak, 31.7.2003. 15:32
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

"POGLED U BOSNU", zbornik radova o djelovanju bosanskih franjevaca vezanom za suvremenu sakralnu umjetnost, pojavio se iz tiska u izdanju zagrebačke Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije u Visokom.

Zbornik donosi deset estetičnih, kulturno-povijesnih, religijskih i jezično-teorijskih tekstova. Oni su podneseni na znanstvenom skupu krajem lipnja prošle godine u Zagrebu, posvećenom 70. obljetnici Vjeke Jarka, uime njegova prinosa sakralnoj umjetnosti BiH.

Bosna i Hercegovina se stoljećima krčmi, ali stalno traje. Sve je to teško do kraja objasniti; možda je baš kultura razlog i smisao njezina postojanja i održanja, kazao je predsjednik udruge Nikola Žilić.

Središnji tekst Marka Karamatića (9.-70. stranice) sadrži povijesno-umjetnički opis Bosne Srebrene, posebno razvoj likovne riznice u drugoj polovici 20. stoljeća. Također, opisuje umjetničke aspekte dvadesetak značajnijih crkava i njihova umjetničkog blaga, te opise 15 vodećih umjetničkih zbirki.

Karamatić izrađuje popise sakralnoumjetničkih radova 97 umjetnika od kojih su najduži oni Josipa Biffela (1933.), Vladimira Blažanovića (1953.), Iva Dulčića (1916.-1975.), Zdenka Grgića (1927.), Gabrijela Jurkića (1886.-1974.), Ljube Laha (1930.), Josipa Marinovića (1937.), Đure Sedera (1927.), Ante Starčevića (1933.) i Slavka Šohoja (1908.-2003.).

"Za Bosnu i bosanske katolike Hrvate likovna umjetnost zadnjih nekoliko desetljeća jest činjenica od povijesne važnosti, a unutar cijele Crkve na hrvatskom govornom području bez usporedbe", kaže Karamatić. U Bosni Srebrenoj stanište su našle tisuće umjetničkih djela od kojih neka pripadaju vrhuncu moderne religiozne i sakralne umjetnosti, dodaje.

Karamatić napominje da su brojna djela nestala u zadnjem ratu, najviše u sustavno miniranim sjevernobosanskim crkvama, i u velikoj pljački više od 400 djela na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Usprkos svemu, franjevci su po završetku rata nastavili s likovnim ukrašavanjem crkava i proširivanjem zbirki, jer je umjetnost posebni znak živosti franjevačkog duha, zaključuje Marko Karamatić u vodećem tekstu zbornika "Pogled u Bosnu".

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije