Željezarin Sindikat metalaca: Ruski poslodavac Pravilnik donio bez sindikata i smanjio materijalna prava radnicima

PODRUŽNICA Sindikata metalaca Hrvatske u sisačkoj "Mečelj Željezari" pozvala je generalnog direktora u tom poduzeću Nasibullu Mukhatdinova da povuče Pravilnik o radu, plaćama i drugim primanjima jer pri njegovu donošenju nije ispoštovana zakonska procedura i zato što su njime smanjena materijalna prava 1700 radnika koja su bila zajamčena kupoprodajnim ugovorom.

Glavni povjerenik SMH-ove podružnice Mato Somić na konferenciji za tisak iznio je da su spornim pravilnikom radnicima za 30 posto smanjene otpremnine u odnosu na prijašnja stečena prava, da su im smanjene jubilarne nagrade, plaće za tzv. najniže poslove, da je utvrđena mogućnost otkaza ugovora o radu radnicima koji nemaju odgovarajuću stručnu spremu za radna mjesta na koja su raspoređeni te da im se može oduzeti do jedna trećina plaće ako nisu ispunili normu ili radne naloge, bez preciziranja okolnosti u kojima se ta odredba može primijeniti.

Somić je naveo da je Željezara novi pravilnik donijela i na oglasnim pločama u pogonima objavila 12. siječnja, uz odredbu da stupa na snagu 19. siječnja, bez savjetovanja sa sindikatom, na što je bila obvezna po hrvatskim zakonima jer u Željezari još nije izabrano radničko vijeće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Željezara Sisak, kao poslodavac, ne povuče sporni pravilnik, Podružnica SMH pokrenut će sudski postupak pred hrvatskim sudom kako bi zaštitila temeljna prava radnika, izjavio je Somić na konferenciji za novinstvo. O nepoštivanju stečenih prava radnika sindikalna podružnica upoznala je i stečajnog upravitelja u Željezari Sisak d.d. u stečaju Darka Šketa.

Sindikat se na upozorenje odlučio zbog jučerašnjeg zahtjeva poslodavca da mu radnici dostave račun o korištenju javnog prijevoza kako bi ostvarili pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla. Uvjetuju nam priznavanje i plaćanje putnih troškova korištenjem javnog prijevoza, ali mnogi radnici iz udaljenijih mjesta kombiniraju autobusnu i željezničku liniju ili koriste osobna vozila, rekao je Somić. Naveo je da su im do sada bili priznati i plaćeni putni troškovi u iznosu troškova javnog prijevoza od mjesta stanovanja do posla.

Podružnica SMH je, kako je naveo Somić, generalnom direktoru Mukhatdinovu 14. siječnja dostavila zahtjev da povuče i pravilnik ili da odgodi njegovu primjenu do završetka dogovora sa sindikatom, a 23. siječnja podružnica je Mukhatdinovu uputila i pismene primjedbe na pravilnik, koje je sastavio stručni tim tog sindikata i Županijskog povjereništva SSSH u Sisku. Od donošenja pravilnika direktor Mukhatdiov nije imao vremena za razgovor s predstavnicima sindikata, iako im je pri kupnji Željezare obećao maksimalnu suradnju i dostupnost, rekao je Somić. Nakon više odgoda pravni zastupnici poslodavca zakazali su sastanak sa sindikatom 16. veljače.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara