23.20.7.34 US
 

Zidić: Bogišić je sve o sebi rekao smjestivši Hrvatsku na Balkan

Piše:
utorak, 29.6.2004. 16:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDNIK Matice hrvatske Igor Zidić smatra da je Matičin potpredsjednik Vlaho Bogišić rekao sve o sebi kad je u jednom nedavnom intervjuu "Hrvatsku smjestio na Balkan".

Na molbu novinara danas se Igor Zidić osvrnuo na nedavni javni istup potpredsjednika Matice hrvatske Vlahe Bogišića, koji je izjavio da u Matici hrvatskoj postoje razlike u odnosu na hrvatski položaj u Europi, posebice pak na stajališta predsjednika iznijeta na nedavnoj Skupštini Matice u Splitu, koja su mediji predstavili kao "skretanje Matice udesno".

"Ne slažem se s putovanjem Hrvatske u Europu preko Balkana", izjavio je Zidić, dodavši kako se "s putovanjem Hrvatske u Europu na način koji predlaže Bogišić ne može složiti nitko tko barem malo poznaje povijest i zemljopis".

Glede tvrdnja da su u Matici postojali euroskeptici, a sad već i eorofobi, kako je to rastumačeno u jednom dnevnom listu, Zidić smatra da se "pomalo radi o jednoj progresivnoj paranoji" te da se na taj način ne će nikoga spriječiti da postavlja pitanja "što je točno ta Europa u koju Hrvatska ide".

Svi smo mi Europljani i ja sam se osobno zauzimao za Europu u vrijeme kad se to nije smjelo reći, ali ne zato što bi to bila neka moja politika, već zbog činjenice da smo mi mentalno, kulturalno i religiozno dio europskoga kontinenta, izjavio je.

Balkanska opcija i Bogišićeve tvrdnje da je Dubrovnik na Balkanu izgradio svoje bogatstvo znače ne poznavati povijest vlastitoga grada čija je moć stvorena na moru, a ne na Balkanu kojemu se plaćao danak, dometnuo je Zidić.

Na Bogišićeve prigovore da se nije odazivao na telefonske pozive, Zidić je izjavio kako ne vidi nikakva razloga da s Bogišićem telefonski razgovara.

"Gospodina Bogišića nema mjesecima na sastancima Predsjedništva, pa ni na sjednicama Glavnoga odbora Matice hrvatske", ustvrdio je Zidić.

Na upit hoće li se o spomenutim razlikama koje u stajalištima o nekim pitanjima postoje između Matičina predsjednika i potpredsjednika očitovati Glavni odbor Matice hrvatske, Zidić je odgovorio da će o tomu odlučiti Glavni odbor čiji je on član te da se između njega i Glavnoga odbora ne može staviti znak jednakosti.

"Popravljati Maticu ne može se iz neke off situacije, odnosno to ne može učiniti netko tko tu ne želi biti i raditi, pa zato Bogišićeve primjedbe, koje vjerojatno nisu samo njegovo privatno mišljenje, da bi Maticu trebalo preustrojiti u organizaciju koja će postati napredna i moderna, shvaćam kao intrige, a ne ozbiljan rad na preustrojavanju Matice", rekao je Zidić.

Dodao je kako svatko ima pravo na osobno mišljenje i da će se i ubuduće osobno boriti da to pravo vrijedi za svakoga, kao što se, rekao je, borio da to pravo vrijedi i za njega, dok ga nije imao.

"Sada kad imam pravo izreći svoje mišljenje kažem ga", dodao je Zidić.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije