54.144.39.205 US
 

Znanost naišla na tvrd orah

Piše:
utorak, 3.2.2004. 13:33
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

EPIZOOTIJA ptičje gripe usmrtila je desetke milijuna kokoši i deset osoba u Aziji, a ponovno je aktualizirala pitanje nečistoće koja vlada na tržnicama živih kokoši i čije će zatvaranje biti teško provedivo jer se radi o kulturnoj tradiciji koju Azijci ljubomorno čuvaju.

Godine 1997., tijekom prethodne epizootije koja je izazvala smrt šest osoba u Hong Kongu, u javnosti se zagovaralo zatvaranje takvih tržnica.

No generacijama Kinezi i brojni njihovi susjedi jugoistočne Azije kupuju živo pile, a zatim ga dadu zaklati na samom štandu kako bi ga što svježije ponijeli kući. U Hong Kongu se svakodnevno prodaje stotinjak tisuća živih pilića.

Takva metoda, međutim, povećava opasnost da se virus, koji je dosad pogađao samo životinje, prenese i na čovjeka, upozoravaju znanstvenici. Osam osoba umrlo je u Vijetnamu, a dvije na Tajlandu gdje se sumnja na znatno veći broj zaraženih osoba.

Zatvoriti tržnice pilića "bilo bi korisno da se riješimo ptičje gripe, ali i da spriječimo širenje drugih bolesti, poput salmoneloze", drži Desmond OToole, biolog na City University u Hong Kongu, gorljivi pristaša zabrane tržnica živim životinjama.

Bivša britanska kolonija pod dodatnim je pritiskom nakon što je susjedna Kina objavila da je otkrila žarišta ptičje gripe u tri svoje pokrajine.

Ministrica zdravstva u Hong Kongu Yeoh Eng-kong tek oprezno najavljuje "najprije javnu raspravu kako bi se vidjelo što o tom pitanju kaže narod, a što stručnjaci, pa će se tek zatim djelovati".

Naime, zabrana klanja na otvorenom značila bi ukidanje tisuća radnih mjesta, poglavito na 150 peradarnika koliko ih ima u Kong Hongu, ističu stručnjaci i procjenjuju da bi to Hong Kongu značilo mjesečni gubitak od 23 milijuna dolara.

U kontinentalnoj Kini zabrana kokošjih tržnica bila bi primljena kao kulturno nasilje.

"To je važan dio kineske kuhinje", ističe Teddy Leung, vlasnik uglednog hongkonškog restorana Spring Moon i dodaje da će "šefovi kuhinja uvijek kupovati samo svježu piletinu jer Kinezi na lošije ne pristaju".

Studija iz 2002. koju je proveo hongkonški list South China Morning Post zaključila je da je meso svježeg pileta konzistentnije i da je "Kineza nemoguće prevariti nudeći mu lošiju kvalitetu".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije