"znanstveni kafić" prvi korak ureda za promicanje znanosti

Ured za promicanje znanosti koji je nedavno pokrenulo Ministarstvo znanosti i tehnologije široj će se javnosti sutra predstaviti otvaranjem "Znanstvenoga kafića" u zagrebačkom Studentskom centru (SC).

"Znanstveni kafić" rezultat je zajedničkoga truda Ministarstva znanosti i tehnologije, njegova Ureda za promicanje znanosti i Studentskoga centra.

U sklopu SC-a uređen je prostor u kojemu će, osim "Internetskoga kutića", biti i drugi sadržaji na kojima će aktivno surađivati znanstvenici i studenti, izjavio je Krunoslav Pisk, znanstvenik Instituta "Ruđer Bošković" i voditelj Ureda za promicanje znanosti.

Oni će, nada se Pisk, razgovarati o širim društvenim problemima koji sigurno zanimaju i studente i znanstvenike, studenti će imati i priliku upoznati znanost izbliza, a ta interakcija trebala bi dovesti do razumnoga dijaloga.

Važno je da se tijekom tih redovitih druženja srijedom mladi oslobode straha od tzv. glupih pitanja jer ih zapravo nema, a škole i sveučilišta trebaju biti mjesta na kojima će učenici i studenti postavljati pitanja i pokazati maksimalno neznanje, ali naravno, istaknuo je Pisk, samo prije ispita.

Po Piskovim riječima Ured za promicanje znanosti trebao bi pak široj javnosti približiti ona područja znanosti i tehnologije koja se "događaju" u Hrvatskoj, bez obzira na to je li riječ o fakultetski obrazovanim ljudima i studentima ili ljudima s drugim razinama stečenoga obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O osnivanju takva ureda razmišljalo se duže vrijeme da bi, rekao je, ne tako davno od Ministarstva znanosti i tehnologije krenuo novi poticaj da se, kroz različite oblike djelovanja, javnosti nastoje približiti dostignuća, problemi i organizacija znanosti u Hrvatskoj.

Ured bi trebao pomoći i mladim ambicioznim ljudima koji svoju karijeru žele posvetiti znanstvenom radu. Njegove su osnovne zadaće uspostavljanje dijaloga između znanstvene zajednice i "ostatka društva" te unutar znanstvene zajednice.

Dok se u dnevnoj politici služimo pojmovima koji su važni za politiku i o tome glasujemo - ne samo u Saboru, kako je rekao, to nije slučaj sa znanstvenim društveno relevantnim temama kao što su, primjerice, genetski modificirana hrana, nuklearni otpad, nuklearna energija, onečišćenje, ozonske rupe i ekologija.

Postavljanje tih problema kao i njihova rješenja počivaju pak na znanstvenoj podlozi što znači da o njima treba razgovarati i znati koje se institucije bave tim pitanjima te gdje možemo dobiti relevantne informacije.

Pritom medijima, smatra on, pripada važna uloga i zadaća da te probleme iznesu javnosti kako bi ona bila bolje upućena u njihov sadržaj i mogla na njih mjerodavnije reagirati.

Osim toga, Ured će nastojati pokrenuti i znanstveno-komunikativni časopis, prvenstveno u elektroničkoj verziji, koji bi na neki način bio nastavak "Rugjera", a trebao bi pridonijeti interakciji znanstvene i šire zajednice pružanjem potrebnih informacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara