Znanstveni skup u povodu 40 godina Instituta za crkvenu glazbu "Albe Vidaković"

Četrdeseta obljetnica Instituta za crkvenu glazbu "Albe Vidaković", koji djeluje u sklopu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, obilježena je danas znanstvenim skupom u kojemu su sudjelovali brojni hrvatski te inozemni stručnjaci za crkvenu glazbu.

Simpozij je otvorio predstojnik Instituta maestro Miroslav Martinjak, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) Stjepan Baloban, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za liturgiju, požeški biskup Antun Škvorčević i dekan Muzičke akademije u Zagrebu Frane Parać.

Veliki kancelar KBF-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izrazio je zadovoljstvo uspješnim djelovanjem toga Instituta koji je u proteklih 40 godina dao velik doprinos razvoju crkvene glazbe. Nadbiskup Bozanić podsjetio je da su smjernice Instituta utemljene na konstituciji "Sacrosantum Concilium" Drugog vatikanskog koncila, rekavši kako Institut danas ima posebno mjesto u Crkvi, osobitoj uzajamnosti crkvene glazbe i liturgije koji su po naravi povezani.

Sestra Katarina Koprek, profesorica na Institutu govorila je o 40 godina rada Instituta te podsjetila da je Institut otvoren 25. rujna 1963., a prvi predstojnik Instituta je i najzaslužniji za njegovo djelovanje bio Albe Vidaković po kojemu Institut nosi ime.

Naglasila je da je cilj Instituta gajiti i unapređivati crkvenu glazbu na školskom, umjetničkom, znanstvenom i organizatorskom planu i osposobljavati polaznike Instituta za službu profesora crkvene glazbe na visokim bogoslovnim učilištima, srednjim vjerskim školama i redovničkim novicijatima, te obrazovati crkvene orguljaše i crkvene dirigente.

Glavne discipline koje obuhvaćaju sve predmete su glasovir, gregorijansko pjevanje, orgulje i teorijski predmeti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institut je u 40 godina razvio i izdavaštvo, na prvom mjestu časopis "Sveta Cecilija" koji ove godine proslavlja više od 120 godina od utemeljenja.

Velik doprinos izdavaštvu u sklopu Instituta dali su Miho Demović, Anđelko Milanović, Izak Špralja, Đuro Tomašić, Anđelko Klobučar, maestro Miroslav Martinjak, Ivan Golčić i Marijan Steiner. Godine 1990. objavljena je Monografija "Albe Vidaković - život i djelo" autora Lovre Županovića i Izaka Špralje.

O uzajamnom djelovanju Instituta i Katedre za liturgiju KBF-a govorio je liturgičar Ivan Šaško te naglasio opravdanost glazbe u Crkvi, rekavši da će sveta glazba biti svetija ako se što jače povezuje s liturgijskim činom.

Današnji simpozij završava orguljskim koncertom u bazilici Srca Isusova.

(Hina) xta ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara