54.198.201.250 US
 

Znanstvenici: Čokolada je korisna za srce

Piše:
ponedjeljak, 20.1.2003. 15:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

S ČOKOLADOM, kao i s drugim poslasticama, treba biti umjeren, no znanstvenici ističu da ta ´hrana bogova´ ima i neka značajna medicinska svojstva.

Najnovija istraživanja pokazala su da čokolada sadrži polifenole, kemijske supstance koje poboljšavaju rad srca, objavilo je Američko društvo kemičara.

Polifenoli, kojih u jednoj kockici čokolade ima koliko i u čaši crvenog vina, sprječavaju oksidaciju LDL kolesterola u tzv. loši kolesterol, koji je štetan za arterije.

´Čokolada povećava razinu dobrog kolesterola za 10 posto i tako za 20 posto smanjuje rizik srčanih komplikacija´, izjavio je dr. Joe. A. Vinson sa Sveučilišta Scranton.

Po njegovim riječima, antioksidansi, kojih ima u brojnim namirnicama od zelenog čaja do kruha, pomažu u borbi protiv raka.

Vinson je ustanovio da tekući kakao, derivat kakaovca koji se koristi u proizvodnji crne čokolade, sadrži većinu antioksidansa.

Ljubitelji crne čokolade mogu odahnuti: što je čokolada tamnija, sadrži više antioksidansa, rekao je Vinson. Ne samo da ih ima u velikim količinama, nego su antioksidansi u čokoladi iznimne kvalitete, dodao je.

´Što su kvalitetniji, to su i učinkovitiji´, pojasnio je dr. Vilson dodavši da su antioksidansi u čokoladi kvalitetniji od vitamina C i E.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije