54.162.121.80 US
 

županije stradale u požarima do 15. studenoga trebaju podnijeti zahtjeve za obnovu

Piše:
subota, 4.10.2003. 18:57
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Županije koje su stradale u ovogodišnjim požarima trebaju do 15. studenoga podnijeti zahtjev Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva za obnovu opožarenih poljoprivrednih i šumskih površina u skladu s Programom obnove opožarenih šumskih i poljoprivrednih površina na otocima i priobalju u 2003. kojega je donijelo to ministarstvo.

U današnjem priopćenju Ministarstva poljoprivrede i šumarstva podsjeća se da je program donijet sukladno najavama i temeljem zaključka hrvatske Vlade od 21. kolovoza ove godine.

Programom će se financirati obnova opožarenih šuma i poljoprivrednih površina na otocima i priobalju u 2003. a na temelju udruživanja sredstava Ministarstva i županija, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, krajnjih korisnika ili drugih izvora financiranja.

Prioritet imaju priobalne županije: Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska, a Ministarstvo će sufinancirati 50 posto ukupne obračunske vrijednosti troškova obnove.

Sufinancirat će se čišćenje i uređenje te obnova opožarenih šumskih površina i višegodišnjih nasada (maslinici, voćnjaci, vinogradi, lavanda) te čišćenje poljoprivrednih i šumskih putova.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Korisnici Programa su pravne i fizičke osobe posjednici opožarenih šumskih i poljoprivrednih površina na otocima i priobalju.

Postupak uključivanja u Program je takav da županije podnose Ministarstvu zahtjev za obnovu opožarenih šumskih površina i višegodišnjih nasada i popis krajnjih korisnika na propisanome obrascu koji je sastavni dio Programa. Prilaže se i kopija izvoda iz katastarskoga plana s označenim opožarenim poljoprivrednim i šumskim površinama.

Zahtjeve županija ovjeravaju Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu (HZPSS) u dijelu koji se odnosi na poljoprivredne površine, odnosno Hrvatske šume d.o.o. u dijelu koji se odnosi na šumske površine.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva će, kako stoji u priopćenju, sa županijama sklopiti ugovore o sufinanciranju i krenuti u ostvarenje programa kako bi se opožarene površine privele svrsi te spriječilo nastajanje i širenje novih požara.

(Hina) pp/ip mć

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije