Zuroff: Neka Srbija zatraži izručenje ustaških zapovjednika, kad već Hrvatska neće

Zuroff: Neka Srbija zatraži izručenje ustaških zapovjednika, kad već Hrvatska neće

VODEĆI SVJETSKI "lovac na naciste", jedan od predsjednika Centra Simon Wiesenthal, Ephraim Zuroff, u ponedjeljak je na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio je kako srpska prijestolnica ima pravo tražiti da "im se izruče dvojica ustaških zapovjednika Ivo Rojnica i Milivoj Ašner".

Kako javlja srpski B92, Zuroff je srpske vlasti pozvao da se aktivnije uključe u potragu za dvojicom osumnjičenika za ubojstvo stotinu Srba, Židova i Roma, kako bi im se sudilo u Srbiji, "budući vlasti u Hrvatskoj odbijaju pokrenuti te procese".

Zuroff je istaknuo kako je "od hrvatske vlasti i Tužilaštva tražio da pokrenu postupke za njihovo izručenje i suđenje, ali do danas nije učinjeno ništa".

Milivoj Ašner i Ivo Rojnica, osumnjičeni da su za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske počinili ratne zločine, danas slobodno žive u inozemstvu, Ašner u susjednoj Austriji, a Rojnica u Argentini.

Zuroff smatra kako za pravdu nikada nije prekasno te kako osumnjičene za ratne zločine treba dovesti pred lice pravde bez obzira što su ti ljudi danas u dubokoj starosti:

"Vrijeme ne umanjuje krivicu tih ljudi. Ako je netko počinio zločine od 1941. do 1942. godine i ako je od tada prošlo 60 godina, a on nije izveden pred sud, to ne znači da odgovornost te osobe nije ista 2006.godine kao što je bila i onda. Ako se postavi vremenska granica na procesuiranje, to bi značilo da počinitelj može izbjeći optužbe za genocid. Netko izvrši genocid, krije se od pravde, a onda dođe u određene godine i to je to - umakao je pravdi." - izjavio je Zuroff u Beogradu vezano za dob danas gotovo stoljeće starih Ašnera i Rojnice.

Ephraim Zuroff koji se već neko vrijeme nalazi na čelu projekta simboličnog imena "Posljednja šansa" zbog svoje je borbe i nastojanja da dovede sve bivše naciste pred lice pravde tituliran kao "posljednji lovac na naciste". Hrvatskoj je osobito poznat po svojoj ulozi u ekstradikciji i osudi bivšeg jasenovačkog zapovjednika Dinka Šakića, a koji je, kao i Rojnica, živio u Argentini u trenutku kada je lociran.

U sklopu akcije "Posljednja šansa" Centar Simon Wiesenthal nudi nagradu od deset tisuća dolara za informacije koje bi dovele do kaznenog progona i sudske presude nacističkim zločincima iz Drugog svjetskog rata.

Hrvatska je u rujnu 2005. od austrijskih vlasti zatražila Ašnerovo izručenje, ali se zahtjev nije mogao provesti jer se prema austrijskom zakonu austrijski državljani ne mogu izručiti drugim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u veljači ove godine iz Austrijskog saveznog ministarstva potvrđeno je da je Ašner, kojega se sumnjiči da je kao predstojnik redarstva u Slavonskoj Požegi od 1941. do 1942. počinio ratne zločine nad civilnim stanovništvom, izgubio austrijsko državljanstvo te da je sada na pokrajinskom sudu u Koruškoj donošenje odluke o njegovu izručenju.

Što se Ive Rojnice tiče, hrvatske pravosudne vlasti nekoliko su puta pozvane da završe istragu protiv Rojnice te da poduzmu potrebne korake kako bi "ga priveli pravdi u Hrvatskoj".

Ivo Rojnica danas je državljanin Republike Argentine, a početkom Drugog svjetskog rata bio je visoki dužnosnik ustaške vlasti u Dubrovniku.

Centar Simon Wiesenthal Hrvatsku je nedavno, 20. lipnja, ponovno pozvao da zatraži izručenje Ive Rojnice i Milivoja Ašnera, osumnjičenih da su igrali važnu ulogu u protjerivanju i ubojstvima civila u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Govoreći na posebnoj sjednici koju je 20. lipnja ove godine sazvala Židovska zajednica u Zagrebu povodom nekoliko antisemitskih incidenata koji su se u to vrijeme dogodili u Zagrebu, Zuroff je pozvao hrvatske pravosudne vlasti da povećaju napore da se Ašner i Rojnica dovedu pred sud.

"Zločini koje su počinili ustaše stvaraju ogromnu tamnu sjenu nad Hrvatskom te utječu na međuetničke odnose u njoj. Jedan od najučinkovitijih načina da se iskreno suočimo s prošlošću je taj da se procesuiraju oni koji su odgovorni za Holokaust i zbog toga je posebno važno da Rojnica i Ašner budu dovedeni pred sud, gdje pravda još uvijek može biti zadovoljena." - rekao je 20. lipnja Zuroff prilikom svog gostovanja u Hrvatskoj.

B.S.


Milivoj Ašner

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara