54.167.216.239 US
 

Žužul: Hrvatska će uskoro uputiti reakcije na optužnice

Piše:
četvrtak, 6.5.2004. 16:30
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA će razmjerno brzo i na odgovarajući način izraziti svoja stajališta o dijelovima optužnice ICTY-a protiv hrvatskih generala za koje smatra da ne stoje, rekao je u četvrtak u Haagu hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul nakon razgovora s predsjednikom Haškog suda Theodorom Meronom.

"Iznijet ćemo svoja stajališta oko sadržaja optužnica i pokušati opovrgnuti dijelove za koje mislimo da ne stoje, ali to ni na koji način ne umanjuje odlučnost Vlade RH za nastavkom pune suradnje", rekao je Žužul novinarima nakon sastanka s Meronom.

"Mislim da smo na tragu pronalaženja modela koji će biti optimalan, a za sada mogu javno reći da će Hrvatska to učiniti razmjerno brzo i na odgovarajući način", naglasio je ministar.

Miomir Žužul novinarima je rekao kako se i Meronu, kao i Carli Del Ponte tijekom jutrošnjih razgovora zahvalio na principijelnom stajalištu i pozitivnom izvješću o suradnji Hrvatske i ICTY-ja i izrazio nadu da će izvješća i ubuduće biti pozitivna.

"S obzirom na namjeru Vlade da nastavi punu suradnju, uvjeren sam da će i budući izvještaji biti pozitivni", rekao je Žužul napomenuvši kako je prva prilika već u petak u Strasbourgu gdje će Meron pred Vijećem Europe iznijeti izvješće za koje Hrvatska očekuje da će biti potpuno pozitivno.

Na novinarsko pitanje o tome kako Hrvatska surađuje po pitanju odbjeglog generala Ante Gotovine, Žužul je odgovorio kako suradnje ili ima ili nema, i ne može biti djelomična.

"Potpuna suradnja odnosi se na sve slučajeve i mi želimo da se otkrije istina i da se kazne oni kojima se dokaže krivica, a da se oslobode oni za koje nema dokaza", kazao je hrvatski ministar.

Ministar Žužul nije želio spekulirati o tome jesu li bivši zapovjednik Vojne policije HV-a Mate Laušić i zapovjednik Specijalne policije MUP-a Zdravko Janić dobili pozive za razgovor u statusu osumnjičenika, kako su u četvrtak objavili neki mediji.

"Službeno nisam upoznat s time je su li oni dobili pozive, jer sam to pročitao u medijima nakon što sam otputovao u Haag", rekao je Žužul i istaknuo kako je više osoba dobilo pozive o tom statusu ali da to nikako ne znači da se automatski podižu i optužnice.

Glasnogovornik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Jim Landale u ime suda je izrazio zadovoljstvo razgovorom s ministrom Žužulom rekavši da je bio konstruktivan i da bi mogao ukazivati na nastavak dobrih odnosa između Hrvatske i ICTY-ja.

Na novinarsko pitanje o tome koji bi oblik hrvatske reakcije na optužnice bio najbolji, Landale je podsjetio da se na optužnice i same optužbe može reagirati usmeno, tijekom suđenja, ali i pismenim podnescima, čega je u prošlosti bilo mnogo.

"To je na raspolaganju svim optuženima, pa i Hrvatska putem odvjetnika obrane može izraziti svoja stajališta čak i u razdoblju prije početka samog suđenja", rekao je Landale. Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti prebacivanja nekih sudskih procesa s ICTY-ja na hrvatske sudove Lendale je podsjetio kako je Haaški sud uvijek ohrabrivao domaće pravosuđe na pokretanje postupaka za ratne zločine.

"No, za sada je prerano javno govoriti o prebacivanju konkretnih slučajeva na hrvatske sudove. Mi smo jasno dali do znanja da nas zanima mogućnost jednom u budućnosti razmotriti prebacivanje sudskih postupaka niže ili srednje razine, ako ustanovimo da postoje odgovarajući uvjeti", rekao je Landale.

To podrazumijeva postojanje svih jamstava, zajamčenu zaštitu svjedoka i žrtava i potpunu transparentnost i pravednost sudskog postupka pojasnio je Landale.

Dvodnevni posjet ministar Žužul završit će u petak susretom s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Botom.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije