ŽUŽUL: HRVATSKA DANAS NAPRAVILA GOLEMI KORAK, BEZ KOJEG NE BI BILO NAPRETKA

Hrvatska je danas napravila golem korak, bez kojega nema napretka, a osobito može biti ponosna na način na koji je on ostvaren, rekao je u utorak hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

"Danas je učinjen golem korak, bez kojeg nema napretka, a način na koji je ostvaren daje nam pravo na ponos", rekao je Žužul u emisije HTV-a "Forum" u koju se uključio iz Strasbourga, gdje mu je danas predano mišljenje Europske komisije o sposobnosti Hrvatske za punopravno članstvo u EU (avis), koje je vrlo pozitivno.

Na pitanje je li očekivao tako pozitivan dokument, ministar je rekao kako je na temelju svega što se prije moglo čuti vjerovao da će avis biti dobar za Hrvatsku, ali i dodao kako ga je donekle "iznenadila ukupna atmosfera u Strasbourgu, bez ikakvih rezervi spram Hrvatske, pri čem se isticalo kako smo na dobrom putu".

Hrvatski ministar također je rekao kako se intenzivno pegovara s Velikom Britanijom, Nizozemskom i Italijom, zemljama koje još nisu ratificirale Sporazum o stabilizaciji i približavanju s EU i izrazio očekivanje da će one to učiniti uskoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U emisiji je emitirana i izjava predsjednika Republike Stjepana Mesića, koji se nalazi u Stuttgartu na poziv predsjednika vlade njemačke savezne države Baden-Wuerttenberg Erwina Teufela, u kojoj je ocijenio da "pozitivan avis znači da smo ispunili sve ono što se od Hrvatske očekivalo".

Predsjednik je izrazio je uvjerenje da će na summitu EU u lipnju Hrvatska dobiti status kandidata i nadu da će joj istodobno biti određen i datum za otvaranje pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

"Ovdje nema uvjeta i mi samo moramo nastaviti ono što smo i do sada radili. Nema niti jednog uvjeta koji se stavlja pred Hrvatsku i mislim da od lipnja možemo pregovarati. Možemo biti posebno zadovoljni. Europa se udružuje i mi u tom procesu želimo sudjelovati. Vjerujem da će naši strateški ciljevi biti ostvareni", kazao je predsjednik Mesić.

(Hina) xdam ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara