Žužul: Hrvatska odbacuje sve oblike ekstremizma, radikalizma i netolerancije

HRVATSKA povijest bila je puna tragedija i patnji i mi zato osuđujemo i odbacujemo sve oblike ekstremizma, radikalizma i netolerancije, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u srijedu u Berlinu na konferenciji o antisemitizmu.

Na dvodnevnoj konferenciji koja je u srijedu ujutro o organizaciji OESS-a i njemačke vlade počela u Berlinu sudjeluju brojni svjetski političari, te predstavnici židovskih i nevladinih organizacija.

"U hrvatskoj povijesti bilo je previše tragedija i patnji i zato mi osuđujemo i odbacujemo sve oblike ekstremizma, radikalizma, nacionalne i vjerske mržnje, diskriminacije i netolerancije, bez obzira odakle dolaze", kazao je Žužul koji se sudionicima konferencije obratio nakon američkog državnog tajnika Colina Powella.

Nova hrvatska Vlada zauzela je vrlo čvrsto stajalište u vezi tragičnih događaja iz Drugog svjetskog rata, kazao je šef hrvatske diplomacije.

On je podsjetio da se nedavno hrvatski premijer Ivo Sanader u bivšem koncentracijskom logoru Jasenovcu poklonio žrtvama. Hrvatski premijer, rekao je Žužul, "eksplicitno je osudio počinjene zločine te poslao jasnu poruku mladoj generaciji da niti jedan ideološki ni politički cilj ne može opravdati nasilje, teror i masovna ubojstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sličnu poruku, rekao je Žužul, i sam sam poslao istog dana iz Memorijalnog centra holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu. Hrvatska se, nastavio je, jasno odredila prema Drugom svjetskom ratu, a učenje o holokaustu danas je uključeno u sve nastavne programe hrvatskih škola.

"Lekcije iz povijesti nikada ne smiju biti zaboravljene", zaključio je Žužul.

Hrvatski se ministar na marginama konferencije sastao s irskim ministrom vanjskih poslova Brianom Cowenom, kanadskim šefom diplomacije Billom Grahamom, novim španjolskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Angelom Moratinosom, predsjedavajućim OESS-a Solomonom Passyem i njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom.

"Svi su oni čestitali na uspjehu Hrvatske i pozitivnom avisu koji smo dobili i svi su uvjerenja da je ova preporuka uistinu zaslužena" rekao je nakon tih razgovora ministar Žužul.

Hrvatski je ministar od svog irskog kolege ponovno dobio uvjeravanja da će se pitanje hrvatske kandidature za ulazak u EU naći na dnevnom redu Europskog vijeća 17. lipnja. Novi je šef španjolske diplomacije, rekao je Žužul, kazao da Španjolska čvrsto podržava napredak Hrvatske prema EU. U središtu razgovora koji je hrvatski ministar vodio sa svojim kanadskim kolegom bili su bilateralni odnosi kao i podrška Kanade za ulazak u NATO.

Žužul će svoj boravak u Berlinu u srijedu poslijepodne završiti razgovorom s američkim državnim tajnikom Powellom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara