Žužul: Još smo daleko od odluke o slanju vojnika u Irak

JOŠ smo daleko od odluke o slanju vojnika u Irak, no postoji mogućnost slanja medicinskih timova, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Žužul je to rekao na konferenciji za novinare, upitan je li se za jučerašnjeg posjeta Zagrebu američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda razgovaralo o slanju hrvatskih vojnika u Irak.

"O sudjelovanju u Iraku razgovaralo se načelno, a spomenuta je mogućnost slanja medicinskih timova", rekao je hrvatski šef diplomacije.

Dodao je da će svaki odlazak hrvatskih vojnika izvan nacionalnih granica biti usklađen sa zakonima i da bi vlada za takvu eventualnu odluku željela postići konsenzus s političkim strankama.

Po Žužulovim riječima, s Rumsfeldom se nije konkretno razgovaralo niti o potpisivanju bilateralnog sporazuma o neizručenju američkih vojnika Stalnom međunarodnom sudu u Haagu. EU preporučuje budućim članicama da ne potpisuju takav sporazum sa Sjedinjenim Državama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodit ćemo balansiranu politiku prema SAD-u i EU-u i nećemo činiti ništa što bi ugrozilo naše približavanje EU-u i NATO-u", rekao je Žužul.

On je uvjeren i da "nijedna prijateljska zemlja, pa ni SAD, neće tražiti odluke koje bi zaustavile put u EU". Uz pozitivno očekivanje u pogledu mišljenja Europske komisije, ministar Žužul izrazio je i uvjerenje da će mišljenje biti objavljeno na proljeće.

Ministar vanjskih poslova najavio je nastavak diplomatske ofenzive po europskim metropolama, kojoj je cilj upoznati članice EU-a s rezultarima na ispunjavanju političkih kriterija za članstvo Hrvatske u Uniji.

Žužul s izaslanstvom MVP-a tijekom dana putuje u Dublin, a nakon toga će posjetiti London i Berlin.

Ministar Žužul predstavio je na konferenciji za novinare novo imenovane pomoćnike ministra vanjskih poslova: Nevena Madeya, Tomislava Vidoševića i Davida Soptu. Imenovanja pomoćnika uslijedila su nakon što je prošlog tjedna na Vladi usvojen preustroj Ministarstva u skladu sa sadašnjim prioritetima hrvatske vanjske politike.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara