Droga mijenja mozak

Piše:
četvrtak, 13.3.2003. 02:03
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

 Droga mijenja mozak "ZLOPORABA droga mijenja mozak, porobljava njegove motivacijske sustave", tvrdi dr. Alan Leshner, ravnatelj National Institute of Drug Abuse, nakon brojnih ispitivanja brojnih mozgova ovisnika o narkoticima. "Ovisnik je tvoj mozak" tako bi mogla glasiti krilatica nakon brojnih znanstvenih istraživanja ovisnosti.

Magnetna rezonanca i druge suvremene tehnike pokazuju i dokazuju ono što se desetljećima pretpostavljalo, i što se pokušavalo potvrditi eksperimentima na životinjama - mozak ovisnika razlikuje se od normalnog mozga. Ustanovljeno je da niz neurobioloških promjena mozga prati prijelaz od početnog svojevoljnog do tzv. "prisilnog" posve ovisničkog konzumiranja opojnih sredstava, ističe se u zanimljivoj crtici objavljenoj u Vjesniku HEP-a.

Najvažnije "otkriće" je da uzimanje kokaina, heroina, nikotina, amfetamina i drugih ovisničkih supstanci dovodi do poremećaja kemijskih procesa u mozgu koji stvaraju svima nama poznati osjećaj ugode. Jedenje kolača ili čokolada, te seks, na primjer, kod normalnog organizma stvaraju takvu ugodu. Takva se ugoda "umjetno" stvara primjerice dopaminom. I eto "bezrazložnog" ili "nenormalnog" veselja, euforije...

Jednom riječju: Mozak ovisnika je različit - fizički i kemijski - od normalnog mozga!

(Hina) ld ld