140 filmskih redatelja protiv novih oskarovskih pravila

Piše:
utorak, 14.10.2003. 14:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VIŠE od 140 redatelja, među kojima su Robert Redford i Martin Scorsese, prosvjeduju protiv novih pravila američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti koja dodjeljuje nagradu Oscar, a koja su, prema njihovom mišljenju, diskriminirajuća prema niskoproračunskim i neovisno produciranim filmovima.

Redatelji - neki vrlo cijenjeni u Hollywoodu, veterani na polju stvaranja neovisnih filmova i novi talenti - izrazili su protivljenje novim pravilima u pismu koje je objavljeno u najnovijem broju časopisa "Variety".

Akademija filmskih znanosti i umjetnosti dogovorila je prošli mjesec s vodećim hollywoodskim studijima okončanje prakse slanja filmova kandidata za nagradu Oscar na videokasetama i DVD-u kako bi ih članovi žirija mogli gledati u svojem domu.

Akademija tvrdi da je ovaj potez bio neophodan jer se videokasete i DVD mogu lako kopirati i ilegalno distribuirati preko Interneta.

Pravi razlog je, kako vjeruju redatelji, pokušaj velikih filmskih studija da smanje izglede manjim neovisnim studijima, koji su zadnjih godina velikim studijima odnosili Oscare ispred nosa.

Kako se neovisni filmovi prikazuju u manjim alternativnim kinodvoranama imaju i manje izgleda da ih se vidi.

Tako bi neovisni filmovi, koji ionako imaju problema s pronalaženjem izvora financiranja, stradali još više.

Osim američkih redatelja, prosvjedu su se priključili i brojni europski redatelji, među kojima Pedro Almodovar, Bernardo Bertolucci, Lasse Hallstroem, Thomas Vinterberg i Tom Tykwer.