16 godina Simpsona

Piše:
ponedjeljak, 21.4.2003. 10:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

16 godina Simpsona PRODUCENTI TV showa Tracey Ullman jednom su željeli osvježiti taj program pa je 19. travnja 1987. otkačena animirana obitelj prvi puta stigla na male ekrane, a danas je u 70 zemalja gleda 70 milijuna ljudi.

Autor Matt Groening prvo je radio 48 kratkih crtanih dosjetki od dvije minute, a jednom je priznao da je likove smislio za četvrt sata dok je čekao na producenta.

Homer je nazvan po njegovom ocu, a tako se zove i autorov sin.

Pogađate da se Groeningova majka zove Marge, a sestre Lisa i Maggie. Bart je anagram od riječi "brat" što na engleskom znači balavac.

Izmišljeni grad u kojem Simpsoni žive jedno je od najpopularnijih imena za naseljena mjesta pa u Americi stvarno postoji čak 121 Springfield.

Serija je do sada osvojila 17 Emmy nagrada, a svaku epizodu čiji su troškovi milijun dolara osam mjeseci radi ekipa od 10 pisaca i sto animatora u Los Angelesu.

U nju se posljednjih sedam dana prije emitiranja ubacuju dosjetke na najnovije događaje.

U njenom stvaranju ne koriste se računala pa je za svaku epizodu potrebno napraviti 24.000 crteža.

Goering je već potpisao ugovor za nastavake u iduće dvije godine pa će Simpsoni postati televizijska serija koja se najduže emitirala od svih ostalih na svijetu.

U animiranom izdanju u njoj su se pored glavnih likova pojavili Michael Jackson, Michelle Pfeiffer, Danny De Vito, Britney Spears, Meryl Streep, Winona Ryder, Jerry Springer, Ringo Starr, George Harrison, Paul i Linda McCartney, Sting, Tom Jones, Elton Jones, a u najnovijoj epizodi našao se i britanski premijer Tony Blair.

U nedjelju su u Americi emitirali jubilarnu 300-tu epizodu pa cijela ekipa ima dobar razlog za slavlje.

Serija je proglašena vrhunstvom zabavne umjetnosti pa je zbog duhovitosti stvrstavaju među legendarne stvarne ličnosti poput Charliea Chaplina, braće Marx i Marka Twaina.

Obrađena je u vidu kompjuterskih igrica, a poput one nove za Playstation 2 klinci na internet stranici www.jhart.co.uk mogu skinuti staru arkadnu igru u kojoj se Homer, Bart i ostali tuku na ulici s huliganima.