74. Geneva International Motor Show

Piše:
srijeda, 3.3.2004. 15:30
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

74. Geneva International Motor Show

4. OŽUJKA je i službeno otpočela europska sezona u automobilskome svijetu. Svi koji nešto znače su u Ženevi i izlaze u javnost s najjačim adutima za tekuću godinu. Jezikom brojki, riječ je o čak šezdeset premijera, bilo da je riječ o serijskim modelima ili pak o konceptima.

>>Tema: Ženeva 2004

Možda najbolja pozivnica je da je cjelokupni izložbeni prostor auto-salona zakupljen mjesecima unaprijed, te da u Ženevi izlažu apsolutno svi veliki proizvođači. Bitka na neutralnom terenu je započela, a blještavilo glamura vješto prikriva recesiju na svjetskom i europskom auto tržištu.

U narednih desetak dana  oko 700.000 posjetitelja će odmarati oči na automobilima, koji možda nikad neće ugledati svijetlo dana, ali će im ostati urezani u sjećanje kao vrhunska dostignuća moderne tehnologije i dakako ljudske mašte.

Za protuvrijednost 12 CHF posjetitelj će imati prilike izbliza se upoznati sa širokom paletom modela, od Alfe Romeo Crosswagon, pa sve do Volva YCC. Od serijskih modela svakako treba izdvojiti  Audi A6 i BMW 5 Touring u višoj srednjoj klasi, te novu Škodu Octaviu i Peugeot 407 u klasi obiteljskih limuzina.

Od ekstravagantnih modela najviše pozornosti će privlačiti dva Maseratija, Lotus Exige i dakako redizajnirani Bentley Arnage. Mercedes nastupa u punom sastavu, što će reći novi SLK za mlađe, obnovljena C klasa za "šire" mase i CLS, kao predvodnik nove klase. Kad su u pitanju dostupniji modeli, puno se očekuje od Chevrolet Nubire u karavanskom izdanju, te novih izvedbi Mazde 3, trenutno najboljeg kompakta na europskom tlu.

Ljubitelji koncepata su nakon sušnog 73. izdanja ove godine definitivno došli na svoje. Veliki izbor počinje malenim izvana i velikim iznutra Opelom Trixx i Fiatom Trepiuno, a završava talijanskim "Maybachom" pod imenom Stola S 85. Između njih su se smjestili ništa manje atraktivni izlošci kao što su Citroen C4 Sport, Mazda MX-Flexa, Renault Modus 2.

Međutim, apsolutno najzanimljiviji duo na auto salonu čini Rinspeed Splash i Toyota MTRC, prijevozna sredstva koja prelaze granicu mašte.

Miljenko Nikolić

Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije