Alge kao zdrava hrana

Piše:
četvrtak, 24.7.2003. 01:36
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Alge kao zdrava hrana IAKO su ribe i razni mekušci glavni izvor hrane iz mora, u novije vrijeme na jelovnicima mnogih restorana sve se više pojavljuju i različite alge kao kvalitetna i nadasve zdrava hrana.

Alge su, ako niste znali, vrlo raširena skupina biljaka koja živi uglavnom u moru i slatkoj vodi. Većina algi ima sposobnost fotosinteze, što znači da koristeći sunčevu svjetlost mogu proizvoditi hranjive sastojke iz vode. Alge mogu biti različitih veličina, od vrlo sitnih, mikroskopskih do vrlo velikih, primjerice, do deset metara kakva je alga zvana kelp.

Uporaba algi i preparata od algi poznata je od davnina, pa se i danas koristi u mnogim azijskim nacionalnim kuhinjama. Na alge su naletjeli mnogi od onih koji su ušli u kineske, japanske ili korejske restorane. U kulinarstvu se najviše koriste tzv. makroalge. To je skupina algi koji zapažamo kao biljnu masu na morskom ili jezerskom dnu. Obično ih zovemo "morskom travom". Sve se više koriste umjetno uzgojene alge. Najviše se rabe alge čudna imena: nori, walame i kombu.

Umjesto svinjetine, jedite alge - zdravije je!
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije