Alkohol obogaćen kisikom ne izaziva mamurluk i dovodi do bržeg triježnjenja
Tekst: N.Š.
Foto: Ilustracija
KOREJSKI znanstvenici otkrili su način kako proizvesti alkohol koji ne izaziva mamurluk i dovodi do bržeg triježnjenja, a da ima istu jačinu kao i prije postupka. Doktori Kwang-il Kwon i Hye Gwang Jeong s Nacionalnog sveučilišta u Chungamu proučavali su svojstva alkohola obogaćenog mjehurićima kisika. Riječ je o popularnoj mješavini u Južnoj Koreji za koju je utvrđeno da djeluje drugačije od "običnog" alkohola.
Dva su znanstvenika mjerila vrijeme koje je potrebno da se ljudi otrijezne od alkohola obogaćenog kisikom i onog bez mjehurića. Eksperimentom je utvrđeno da su se ispitanici koji su pili pića s mjehurićima otrijeznili za od 20 do 30 minuta ranije od onih koji su pili klasični alkohol. Ti isti ispitanici imali su mnogo blaže i rjeđe mamurluke. Zaključili su da tijelo brže prerađuje alkohol kojemu su dodane molekule kisika, jer enzimi jetre koji su zaduženi za preradu alkohola trebaju kisik kako bi funkcionirali. Korejski znanstvenici se nadaju da bi ovo istraživanje pomoglo smanjiti broj nesreća prouzročenih konzumacijom alkohola, ali potrebna su daljnja istraživanja.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati