Američki McDonald´s će nuditi zdraviju hranu

Piše:
petak, 16.4.2004. 05:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Američki McDonald´s će nuditi zdraviju hranu ZABRINUT sve žešćim optužbama da je uvelike odgovoran za epidemiju debljine u Americi, najveći lanac brze hrane na svijetu McDonalds najavio je u četvrtak da će uskoro početi nuditi zdraviju hranu u svojim restoranima i poticati zdraviji život.

Američki hamburgerski gigant nudit će od 6. svibnja u svojih 13.500 restorana ručak za odrasle pod nazivom "Budi aktivan" sa salatama, vodom i brošurama u kojima će pozivati svoje goste da više hodaju.

Tvrtka će u lipnju djeci ponuditi kriške jabuke kao zdravu alternativu prženim krumpirićima i sok umjesto uobičajene coca-cole i sličnih napitaka.

Meni će izmijeniti i nudeći više salata, novi manje masni preljev za salate te informacije o tom što sve sadrži poslužena hrana.

McDonalds je u Americi meta kritičara koji tvrde da je svojom masnom, prženom hranom punom ugljikohidrata uvelike odgovoran što je više od 30 posto Amerikanaca predebelo i izloženo riziku od srčanih bolesti.

Tvrtka je već dva puta bila tužena da je odgovorna za pretilost, ali je američki savezni sud odbacio tužbe. Američki Kongres razmatra zakon koji bi spriječio tužbe u kojima se proizvođači hrane optužuju da debljaju Amerikance.

Ministar zdravlja Tommy Thompson pohvalio je McDonalds da pomaže borbu protiv epidemije debljine u Americi.

U okviru kampanje zdravijeg životnog stila, tvrtka iz Oak Brooka u Illinoisu je već naručila 50 milijuna pedometara, sprava za mjerenje prepješačene udaljenosti koje će dijelom pokloniti školama.

Kritičari, međutim, kažu da su najnoviji potezi McDonaldsa nedovoljni. Ako tvrtka stvarno želi poboljšati zdravlje ljudi, rekao je Michael Jacobson, direktor Centra za znanost i javni interes, treba prestati upotrebljavati ulje za prženje krumpirića koji potiče srčana oboljenja, smanjiti masnoću u hamburgerima, nuditi manje masan sir i više pečene umjesto pržene hrane.