Američki pisac Norman Mailer traži ukidanje tv-reklama

Piše:
nedjelja, 23.1.2005. 22:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Američki pisac Norman Mailer traži ukidanje tv-reklama AMERIČKI pisac Norman Mailer, nekadašnji "enfant terrible" američkih književnih krugova koji će uskoro proslaviti svoj 82. rođendan, zatražio je u nedjelju da se na televiziji ukinu sve promidžbene poruke kako bi djeca mogla ojačati svoju moć koncentracije i kako bi više čitala.

To je bio Mailerov odgovor na pitanje što biste učinili da možete nešto u Americi promijeniti nabolje.

"Premda je općepoznato da je moć koncentracije kod čitanja najizvrsniji put ka znanju, ne shvaća se dovoljno važnost koncentracije. Ona se može razvijati, a može i oslabiti poput mišića", tvrdi Mailer.

Pisac ne optužuje televiziju općenito, već promidžbene poruke čiji je udio "porastao za 36 posto od 1991. do 2003." na glavnim američkim nacionalnim tv-mrežama. Po njegovu mišljenju, njihova agresivnost izaziva u djece dvije vrste ponašanja - hiperaktivnost ili pasivnost, pa ona postaju gojazna.

"Ne samo da stalno ometanje koncentracije prevladava u našim životima, već dugoročno prijeti našem blagostanju. Ostatak svijeta mogao bi nas u tomu preteći", ocijenio je Mailer.