Arhitekt Rudy Ricciotti gradit će muzej europskih civilizacija u Marseilleu

Piše:
nedjelja, 22.2.2004. 09:05
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

FRANCUSKI arhitekt Rudy Ricciotti gradit će u Marseilleu (na jugu Francuske) nacionalni muzej civilizacija Europe i Sredozemlja (MUCEM) koji se treba otvoriti 2009., priopćio je ovih dana francuski ministar za kulturu JeanJacques Aillagon.

Ministar kojeg je "oduševila snaga projekta", zgrada od šupljikava betona koja se uklapa u krajolik na ulazu u marsejsku luku, "prigrlio je mišljenje međunarodnog ocjenjivačkog suda" koji se prošlog tjedna sastao u Marseilleu.

Izbjegavši "aroganciju stakla i čelika", Rudy Ricciotti, sin talijanskog zidara, zamislio je muzej u materijalu koji dobro poznaje: betonu. No taj je beton "poseban, rezultat najnovijih znanstvenih i kemijskih istraživanja", kaže autor, a omogućuje mu da izrađuje... čipku.

Projekt je nešto između letećeg tepiha i ukrasa na prozorima, što mu daje "orijentalnu notu". "To je europski, mediteranski i zapravo južnoeuropski muzej", priznaje Ricciotti.

Rudy Ricciotti koji živi u Bandolu (na jugoistoku Francuske) projektirao je Most mira u Seulu, zgradu Filharmonije u Potsdamu (na istoku Njemačke) i autor je obnove opatije Montmajour (na jugoistoku Francuske).

U utrci za izbor projekta, morao se suočiti s još sedam kandidata, među kojima su Amerikanac Steven Holl i Parižanin Patrick Berger, koji su prema ocjenama žirija zauzeli drugo i treće mjesto.

MUCEM, čija se vrijednost procjenjuje na 146 milijuna eura, s etnološkom namjenom, bit će rezultat premještanja i rekonstrukcije državnog muzeja primijenjene umjetnosti koji je danas u Parizu.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije