Atraktivni koncept iz Toyote

Piše:
petak, 20.2.2004. 07:52
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Atraktivni koncept iz Toyote

TOYOTA će u Ženevi, uz nekoliko svjetskih premijera javnosti predstaviti još jedan inovativni koncept. Motor Triathlon Race Car  je u potpunosti razvijen u Europi, a na najbolji način predstavlja sve Toyotine adute.

Djelo dizajnerskog tima (ED2) nam donosi sukus onog najboljeg po čemu je Toyota postala cijenjena širom svijeta. To su uspjesi u motosportu, 4WD pogon i naravno napredna tehnologija.

Sve to je vješto upakirano u privlačan proizvod koji i sa dizajnerskog stanovišta u potpunosti prati trendove. Dakle, jednako je zastupljena "moda" i tehnika, pa koncept nastupom među mlađom populacijom izaziva opčinjenost poput mobilnih uređaja, interneta i video igara.

I ne samo to, Motor Triathlon Race Car  je Toyotin odgovor na učestale promjene trendova, pokušaj da se nametne novi izričaj koji će u bliskoj budućnosti diktirati razvoj automobilskog tržišta.

Kao što je već objašnjeno u samom imenu vozila, namjena Toyotinog koncepta je da se natječe u tri discipline. Triatlonac mora biti najbolji u terenskoj vožnji, na trkalištu, a također se mora izvrsno snalaziti na gradskim ulicama.

U Toyoti su taj problem riješili na najjednostavniji mogući način. Kao i više puta do sada odabir je pao na danas najbolje rješenje u području alternativnih pogona, a to je kombinacija četiri elektro-motora, gdje svaki pokreće jedan kotač i električnu energiju dobiva od gorivih ćelija.

Još jednom se pokazalo da je in-wheel koncepcija, kod koje je motor smješten u kotaču, obećavajuća, jer se time otvaraju nove mogućnosti konstruiranja vozila.  

Potencijal Toyotinog dvosjeda je moguće vidjeti i u video-igrici Gran Turismo 4. Posljednju verziji slavne igrice razvio je Sony Computer Entertainment u suradnji s Polyphony Digital.

Svi posjetitelji ženevskog auto-salona koncept će moći isprobati uz pomoć Sony Playstation 2 simulatora vožnje.

Miljenko Nikolić