Australska domorotkinja proklela premijera

Piše:
srijeda, 21.4.2004. 11:10
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Australska domorotkinja proklela premijera AUSTRALSKA domorotkinja ogrnuta u kožu oposuma i namazana tradicionalnim aboridžinskim bojama proklela je u srijedu premijera Johna Howarda, očito u znak osvete za vladine planove o ukidanju komisije koja se borila za dobrobit starosjedilaca Australije.

Howard je susreo ženu tijekom posjeta Colacu, zabačenom mjestašcu s petstotinjak stanovnika u državi Victoria. Pristaše su željele pozdraviti premijera a među njima se našla i ljuta domorotkinja poznata kao Moopor.

Ona je mirno stajala, a u trenutku kada je premijer ulazio u automobil u njega je uperila kost. Howard se nasmijao i mahnuo ženi.

Moopor je odbila reći novinarima koje bi učinke kletva trebala imati na predsjednika vlade, opravdavajući se nejasnim aboridžinskim zakonima.

Geoff Clark, predsjednik komisije ATSIC, koja savjetuje vladu o raznim pitanjima vezanim uz Aboridžine, rekao je da bi kletva trebala biti upozorenje premijeru.

Howard je nedavno izjavio da ima namjeru ukinuti tu komisiju koja postoji 14 godina jer nije uspjela popraviti status starosjedilaca koji su i dalje najsiromašnija, najbolesnija i najneobrazovanija manjinska skupina među 20 milijuna stanovnika Australije.

Umjesto komisije Howard bi želio okupiti skupinu stručnjaka koji bi mu bili na raspolaganju kada su mu potrebni savjeti o raznim domorodačkim pitanjima.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije