Balašević: Mesić je izjavio da su Hrvati i Srbi isti narod

Balašević: Mesić je izjavio da su Hrvati i Srbi isti narod

ĐORĐE BALAŠEVIĆ jedan je od rijetkih glazbenika koji je, na privatnom ali i poslovnom planu, uspješno "prebrodio" proteklih 15-tak godina.

Je li u tome uspio zahvaljujući svojoj dosljednosti (kako on tvrdi, a s čime se slažu tisuće njegovih fanova širom bivše Jugoslavije) ili je Đole samo uspješan manipulator masama koji svih ovih godina prodaje maglu jeftine nostalgije za nekim "boljim vremenima"? Možda će nekoliko citata iz njegovog novog intervjua Svetu dati odgovor na to pitanje.

Nakon uobičajenih (i ne naročito zanimljivih) pitanja o lokalnim festivalima i visinama isplaćenih honorara, novinari Sveta prenijeli su temu razgovora van granica Srbije i Crne Gore.

"I hrvatski pjevači pjevaju moje stihove, a najveći problem je što nema novog Balaševića"

Upitan o svom odnosu s još jednom "legendom Balkana", Goranu Bregoviću, Balašević je izjavio: "Mi nismo u ratu već u drugarskim odnosima. Mislim da tu počinje ta priča da svatko može od svakoga uzeti sve. Bregović nije jedini egzemplar. Ovo ne kažem zato što se plašim Brege ili što smatram da postoji opasnost od sukoba jer znam da je on praktičan tip koji tim stvarima ne poklanja pažnju. Primjera radi, dugo se postavljalo pitanje zašto ja idem u Hrvatsku i tko to tamo želi slušati moju muziku. Onda ja ipak odem tamo i prepoznam svoje pesme i svoje stihove koje pevaju neki njihovi pjevači."

Dobro pripremljeni novinari Sveta shvatili su na koga aludira Balašević, te potvrde radi pitali misli li Đole na jednu pjesme Nine Badrić.

"Ne bih izričito prozivao tu djevojku jer ona ne radi svoje pjesme tako da je ta kritika upućena na račun autora. Najveći problem je, ipak, u tome što već godinama nikako da se pojavi neki novi Balašević." - skrono je objasnio Đole.

Na "tapetu" Sveta došli su i Đoletovi nastupi kod nas, kao i njegova velika popularnost u Hrvatskoj, o čemu svjedoči i dva dana zaredom rasprodana velika dvorana Doma sportova.

O svom nastupu u Koprivnici, koji je najavljivan sloganom "Povratak korjenima", Balašević kaže: "Ne znam da li je baš tako, ali znam da su se spominjali "korjeni". Moj djed je iz sela Rasine koje se nalazi dvadesetak kilometara od Koprivnice, pa su oni to nekako saznali. Moja majka je rođena u Novom Sadu i ja tamo nemam rodbine. Bez obzira na to već su se čuli komentari da ko zna šta radim kako bih njima ugodio. Lijep je osećaj kada te mnogi pokušavaju svojatati. Osim toga, to nije stvar koju krijem i nikada tokom svih ovih velikosrpskih godina nisam pokušavao da prikrijem da je devojačko prezime moje majke Dolenec. To je nakon rata kada su se moji roditelji venčali bilo super: Drug Jova Srbin i drugarica Vera Hrvatica."

"Mesić je izjavio da su Hrvati i Srbi isti narod, a ja sam ga ranije naivno mrzio jer je želio hrvatsku državu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vjerojatno najzanimljiviju pojedinost u razgovoru Đole je otkrio kad su ga "Svetovci" upitali o njegovom susretu s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

"Krajnje pozitivan utisak koji se nije promjenio. Nedavno je Mesić izjavio da su Srbi i Hrvati jedan isti narod i da je nerazumljivo da ne mogu živjeti zajedno. Nisam bio iznenađen, ali bih bio da je izjavio nešto drugo. Mesić je želio tu hrvatsku državu i ja sam u tom trenutku bio jedan od naivaca koji ga je mrzio." - rekao je Balašević, pa pojasnio: "Međutim, on nije ušao u tu nacionalističku priču već je napustio tu ideologiju baš onda kada im je najbolje išlo. Mesić je dobro rješenje i volio bih da i mi imamo predsjednika koji prima pjevače iz drugih zemalja. To je sa njegove strane bio veliki gest! U Hrvatskoj se osećam dobrodošlim, ali pitanje je kako bih se proveo kada bi mi, recimo, pukla guma usred noći na nekom lokalnom putu?"

"Sumnjiva mi je autonomija Vojvodine koju financiraju Crnogorci, a propagiraju Ličani i Hercegovci"

Svet je Balaševića priupitao i o glasinama da piše buduću himnu Vojvodine, na što Đole nije reagirao naročito dobro: "Na beogradskom koncertu morao sam reći da nema razloga da se moje ime spominje uz priču o himni. Nije pošteno da sviram po Beogradu, Nišu, Leskovcu, a onda da odem kući i odvajam Vojvodinu od Srbije. Ova priča o autonomiji za mene nije uvjerljiva."

"Zvučat će patetično, ali želim spajati Vojvodinu sa svijetom, a ne da je još više odvajam. Riječ je o jednoj grupi ljudi koja od cijele priče želi sebi napraviti tezgu. Prije svega, Vojvodina nema svoj identitet u tom smislu, a ni na refrendumu ne bi bilo dovoljno Vojvođana da se izbore za tako nešto. Mislim da bi takve promjene narušile mnogo toga i dodatno iskomplicirale priču koja je već i sada dovoljno komplicirana. Sumnjiva mi je autonomija Vojvodine koju financiraju Crnogorci, a propagiraju Ličani i Hercegovci." - zaključio je Balašević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara