Beckham u užem izboru za najbolju britansku knjigu

Piše:
petak, 12.3.2004. 11:08
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Beckham u užem izboru za najbolju britansku knjigu
KOD ENGLEZA je sve moguće pa se i bogati nogometaš svojom autobiografijom "My Side" našao među uglednim kniževnicima za dodjelu ovogodišnje "British Book Awards".

 
Beckhamova autobiografija "Moja strana" natječe se uz memoare Paula Burrella i "Brick Lane" Monice Ali u kategoriji knjige godine.

Madonnina knjiga "Engleske ruže" nominirana je za dječju knjigu godine, zajedno s knjigom "Lyras Oxford" Philipa Pullmana.

Nagrade će biti objavljene 7. travnja uživo na BBC-jevu kanalu 4.

Haddon, autor knjige "The Curious Incident of the Dog in the Night-Time", nominiran je u rekordnih pet kategorija: za knjigu godine, za autora godine, za književnu prozu, za dječju knjigu godine i za audioknjigu godine.

Debitantska knjiga Monice Ali "Brick Lane" nominirana je u četiri kategorije.

Bestseler o engleskoj gramatici "Eats, Shoots and Leaves" autorice Lynne Truss također se našao u užem izboru za knjigu godine, zajedno s knjigom "Ljupke kosti" Alice Sebold i "The No 1 Ladies Detective Agency" Alexandera McCalla Smitha.

McCall Smith i Pullman predloženi su i za najbolje autore, uz autoricu dječjih knjiga Jacqueline Wilson, pisca trilera Harlana Cobena i dobitnika nagrade Booker DBC Pierrea.

Kandidati za biografiju godine su "Samuel Pepys" Claire Tomalin i "Rags to Richie" Shanea Richieja.

Nova kategorija je "knjiga godine Richarda i Judy", u kojoj se natječe 10 knjiga o kojima se govorilo u književnom klubu televizijske emisije Richarda Madeleyja i Judy Finnigan. Televizijski će voditelji biti domaćini na dodjeli nagrada sljedećeg mjeseca.