Beethoven: Techno, hip hop i jazz inačice europske himne

Piše:
ponedjeljak, 2.2.2004. 15:13
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VIJEĆE Europe odlučilo je pomladiti europsku himnu obradom Beethovenove "Ode radosti" u techno, trance, jazz i hip hop verziji.

Dvadesetak verzija preludija "Oda radosti" iz 9. simfonije (1823.), koje su proteklog vikenda predstavljene u Strasbourgu, omogućit će da se na manje svečan način poprate europske proslave namijenjene mladima i da se medijima ponudi kraća verzija himne.

Na CD-u, čije je izdavanje financiralo Vijeće Europe, nalaze se nove izvedbe koje će biti glazbena pratnja radijskim i televizijskim izvješćima na temu Europe.

Drugi razlog objavljivanja novog CD-a je "pravna nejasnoća" oko autorskih prava i službene verzije koja je snimljena 1971. pod ravnanjem austrijskog dirigenta Herberta von Karajana, kazao je jedan od autora projekta u Vijeću Europe Alun Drake.

"Radije smo krenuli od ništice nego da počinjemo duge pregovore" s nasljednicima šefa orkestra, dodao je on.

Obrada Herberta von Karajana (1908.-1989.) koju je Vijeće Europe 1972. odabralo za europsku himnu, i dalje će biti verzija za svečane prigode.

Vijeće Europe je politička međuvladina organizacija utemeljena 5. svibnja 1949. Danas okuplja 800 milijuna građana iz 45 država. Godine 1986. Europska unija je "Odu radosti" prihvatila kao himnu.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije