Beograd: Tisak o Brešanovom filmu

Piše:
ponedjeljak, 1.3.2004. 13:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Beograd: Tisak o Brešanovom filmu REAKCIJE na film "Svjedoci" Vinka Brešana će, i u Hrvatskoj i u Srbiji, tek slijediti, zaključak je beogradskog dnevnika "Danas" od ponedjeljka, nakon što je Brešanov film, prikazan na ovogodišnjem, 32. po redu, Beogradskom međunarodnom filmskom festivalu u subotu.

"Večernje novosti" od ponedjeljka, pod naslovom "U carstvu zla", kratki razgovor s redateljem Vinkom Brešanom započinju konstatacijom da je njegov najnoviji film "zbog teme - stradanja Srba - uzburkao mnoge strasti u njegovoj domovini", te da je film nedavno na festivalu u Berlinu dobio mirovnu nagradu.

"Prije Svjedoka sam snimio dvije komedije, ali meni je humorni diskurs bio samo sredstvo da ispričam priču o vlastitom otporu prema dominantnoj kulturnoj politici u Hrvatskoj, koja je veličala sve ono čega bi se svaki normalan čovjek stidio. Morao sam se tome rugati i razotkriti što se, u stvari, krije iza tog lažnog domoljublja. S odlaskom stare vlasti, pak, osjetio sam potrebu da progovorim o moralnim problemima u našem društvu, jer svi nosimo tu zajedničku traumu, koja je potekla iz tog sustava zla, koje je mnogo više od desetljeć vladalo na ovim našim prostorima", kazao je Brešan u razgovoru za "Večernje novosti", naglašavajući da su nakon 2000. godine ipak nastale promjene i u Hrvatskoj i u Srbiji, što se ne može poricati.

"Istina je da ovo nije samo priča o Hrvatima i Srbima ili je ponajmanje o tome. Bavio sam se, prije svega, uopćeno sustavom zla u toj spirali mržnje, koja se nalazi u ljudskom umu, običnih ljudi, susjeda, ljudi koje srećemo u kafićima, pa i nas samih. Jer, rat je, kako Marin Držić kaže, poguba ljudske naravi i on obrće sve vrijednosti koje postoje u normalnom društvu. Kad živite u miru i ako ste dobar čovjek, mnogo pridonosite svom društvu. Ako ste u ratu, više će vas cijeniti ako ste loši, što više mrzite - više ste korisni takvom nakaradnom sustavu i spremni ste s tim bolesnim osjećajem učiniti sve. Rat čini da čovjek do kraja izgubi dušu i u teološkom smislu postane vlasništvo sotone i carstva zla", prenose "Večernje novosti" brešanovu izjavu.

Osim Brešanova filma, na ovogodišnjem Festu u Beogradu će sutra, u utorak, biti prikazan i film "Sretno dijete" hrvatskog autora Igora Mirkovića, a istoga dana će koncert održati i skupina Le Cinema.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije