Bogobojazni pješaci neopreznije prelaze cestu

Piše:
četvrtak, 3.2.2005. 12:19
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Bogobojazni pješaci neopreznije prelaze cestu VJERA u Boga možda tjera ljude snažnijih vjerskih osjećaja da više riskiraju kad prelaze cestu, objavila je skupina izraelskih znanstvenika.

Oni su otkrili da se ortodoksni židovi triput češće dovode u opasnost u prometu nego njihovi sekularni susjedi.

Znanstvenici misle kako pouzdanje u višu silu možda vjernike čini površnijima kad su u pitanju prometni propisi što ih određuje država.

Druga je pretpostavka znanstvenika da su vjernici skloniji riziku jer se manje boje smrti.

Tova Rosenbloom sa sveučilišta Bar Llan u Ramat-Ganu odlučila je istražiti to pitanje nakon što je čula pritužbe vozača na ponašanje pješaka u ultraortodoksnoj zajednici Bnei-Braku.

"Vozači koji odu u Bnei-Brak žale se da im treba još par očiju", rekla je Rosenbloom za časopis New Scientist. "Ljudi hodaju cestom kao da je pločnik".

Rosenbloom je s ekipom istraživača promatrala više od tisuću pješaka na dvama prometnim raskrižjima u ortodoksnome Bnei-Braku i u uglavnom sekularnome gradu Ramat-Ganu.

Pratili su pješake koji nepropisno prelaze cestu, one koji hodaju kolnikom umjesto pločnikom, prelaze cestu, a da ne pogledaju lijevo i desno, te one koji vode dijete preko ceste, a ne drže ga za ruku.

Stanovnici Bnei-Braka triput češće krše propise, objavili su znanstvenici u časopisu Transportation Research.