Britanci složili Micru od 265 KS

Piše:
petak, 17.10.2003. 09:02
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Britanci složili Micru od 265 KS

TKO još može tvrditi da iz Nissana stižu dosadni automobili, koji ni uz najbolji trud ne mogu izvući iz vozača malo adrenalina? Micra R je čistokrvni bolid, istina malen i nezgrapan, ali brz poput Porschea.

Micra R je prvi put ugledala svjetlo dana na salonu u Ženevi gdje je predstavljena kao studija. Malo dobre volje i pomoć tvrtke RML (Ray mallock Limited) bili su dovoljni da prvi primjerak stigne na asfalt. Za razliku od serijskog modela, R izvedbu krasi sportski dizajn i brutalni pogonski agregat. Naime, za pogon je odabran ni više ni manje nego agregat iz natjecateljske Primere.

Dvolitreni atmosferac od  265 KS poigrava se sa manje od tonu teškim automobilčićem. Ubrzanje do stotke traje manje od 5 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 240 km/h. Pri tome potrošnja u mixu iznosi nešto više od 11 l/100 km. Snaga se putem 6-stupanjskog sekvencijalnog mjenjača prenosi na kotače promjera 18 inča.

Za sigurno zaustavljanje brine se kočnički sustav s Brembo potpisom, koji čine diskovi promjera 350 mm sprijeda, odnosno 330 mm straga.

Unutrašnjost je presvučena u alcantaru i u potpunosti podređena vozaču. Ulogu teiha preuzela je aluminijska podnica, a automobil je lišen klima-uređaja. Za utjehu, zadržani su neki elementi "luksuza", kao što je električno podešavanje retrovizora i tri nosača za limenke. Pomalo čudno s obzirom da je riječ o dvosjedu.