Britanske vlasti upozoravaju na opasnost od krivotvorenih cigareta

Piše:
srijeda, 15.12.2004. 04:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Britanske vlasti upozoravaju na opasnost od krivotvorenih cigareta

VELIKA Britanija preplavljena je krijumčarenim cigaretama koje državnu blagajnu koštaju dvije milijarde funti godišnje, a kako je najčešće riječ o krivotvorinama povećan je i rizik za zdravlje, objavljeno je u srijedu u novom vladinom izviješću.

Carinske vlasti tvrde da su pojačanim mjerama kontrole i zakonskim ograničenjima na prijevoz duhana preko granice pritisnuli krijumčare i suzili im prostor za krijumčarenje, no istodobno ih i potaknuli da sami počnu proizvoditi krivotvorene cigarete, većinom u Kini i Istočnoj Europi, koje sadrže visoku razinu opasnih kemikalija.

"Uvijek je bilo nezakonito kupovati cigarete iz krijumčarskih izvora, no izviješće pokazuje da to može biti i krajnje opasno", izjavio je Ministar za carinu John Healey. On kaže kako je cilj njegovog ministarstva podići svijest o opasnosti za zdravlje koju mogu izazvati krivotvorene cigarete.

Prema istraživanju Ministarstva, krivotvorene cigarete koje se prodaju u Velikoj Britaniji sadrže pet puta više kadmija koji može oštetiti pluća i bubrege te gotovo šest puta više olova i arsena koji povećavaju rizik od oboljenja pluća i jetre.

Oko 85 posto jeftinijih cigareta proda se ilegalno na ulicama Londona, a više od polovine krijumčarenih cigareta je krivotvoreno.

Foto: FAH

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije