Britanski glumac Alan Bates postao vitez

Piše:
četvrtak, 2.1.2003. 14:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Britanski glumac Alan Bates postao vitez BRITANSKI glumac Alan Bates primio je viteško odličje u okviru novogodišnje liste počasnih titula, objavljene u utorak.

Prošle je godine Bates glumio u filmu ´Gosford Park´, koji je osvojio Oscara za originalni scenarij, a zatim u filmu ´Cijena straha´, uz Bena Afflecka.

U dobi od 11 godina odlučio je biti glumac. Prvi uspjeh je postigao 1956. u kazališnoj prestavi Johna Osbornea ´Osvrni se gnjevno´. Ta ga je uloga učinila zvijezdom i pokrenula lavinu ponuda za filmske uloge.

Prvi mu je film bio ´Zabavljač´, a zatim je glumio u filmovima ´I to se zove ljubav´ (1962.), ´Grk Zorba´ (1964.), ´Djevojka Georgy´ (1966.) i ´Daleko od razuzdane gomile´ (1967.).

Za ulogu Yakova Boka u filmu ´Obrana optužuje´ nominiran je za Oscara 1968., a reputaciju je potvrdio filmom ´Ljubavni glasnik´ 1970. godine.

Jedna od njegovih najupečatljivijih uloga je ona u filmu ´Zaljubljene žene´ iz 1969., u kojem se gol hrva s kolegom Oliverom Reedom.

Nakon nekoliko uloga u kazalištu, Bates se vratio filmu 2001. godine kao batler Jennings u ´Gosford Parku´. Nedavno je završio snimanje irske drame ´Evelyn´ s Pierceom Brosnanom.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije