Britanski povjesničari napadaju Hollywood zbog iskrivljavanja povijesti

Piše:
nedjelja, 1.8.2004. 11:29
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Britanski povjesničari napadaju Hollywood zbog iskrivljavanja povijesti HOLLYWOODSKI filmski studiji krivi su za "groteskno iskrivljavanje povijesti" koje uništava nacionalni identitet Velike Britanije, objavile su u nedjelju jedne britanske novine prenoseći izjave britanskih povjesničara.

Glavni direktor English Heritagea, vladinog tijela zaduženog za očuvanje povijesne baštine, rekao je u nedjelju za Independent da je "nemaran" pristup povijesti napravio konfuziju kod generacija djece.

"Najviše me brine to što većina djece sada napušta školu s najpovršnijom kronologijom engleske povijesti", rekao je Simon Thurley, dodavši da se ona u potrazi za znanjem okreću filmovima.

Antony Beevor, najprodavaniji britanski autor povjesničar, rekao je za novine da je poseban problem amerikanizacija britanske povijesti.

"Ne možete svakog junaka u svijetu pretvoriti u Amerikanca", rekao je.

Povjesničari izdvajaju kao glavne "grešnike" filmove "Spašavajući vojnika Ryana", koji se temelji na iskrcavanju u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, "U-571" o podmornicama i "Robin Hood: Princ lopova".

U "Spašavanju vojnika Ryana" uopće nisu spomenuti britanski ili saveznički vojnici, dok su britanske podmornice u središtu stvarne akcije zamijenjene američkima u filmu "U-571".

"Robin Hood" je optužen za iskrivljavanje britanske srednjovjekovne prošlosti.

Beevor naziva taj trend "besramnim i potpuno neodgovornim - grotesknim iskrivljavanjem povijesti".

Povjesničarka Bettany Hughes izjavila je da nije samo britanska povijest krivo prikazana.

"Hollywood je počinio užasne zločine protiv povijesti", rekla je ona govoreći o filmu "Troja". "Mrtvi junaci u grčko-rimskoj odjeći kremirani su s novčićima na očima - prije nego što je novac izumljen", istaknula je Hughes.