Cassini poslao spektakularne slike Titana

Piše:
ponedjeljak, 5.7.2004. 17:12
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Cassini poslao spektakularne slike Titana

PREMDA je Cassini još uvijek vrlo daleko od Titana, već su nam pristigle prve fotografije tog mjeseca. Unatoč činjenici da su slike Titanove površine prve slike njegove površine u povijesti uopće, pozornost javnosti najviše privlače slike Titana u realnim bojama.

Kamere na Cassiniju su nam poslale ovu vrlo lijepu sliku Saturnovog najvećeg mjeseca Titana, ujedno i jedinog mjeseca u Sunčevom sustavu koji ima atmosferu u pravom smislu te riječi.

Najveći Saturnov mjeseca Titan u realnim bojama kako ga vide kamere na Cassiniju s udaljenosti od 13,1 milijun kilometara.

Na naslovnoj fotografiji, Titanov fotokemijski smog, bogat organskim tvarima, daje mjesecu gladak, bezličan narančasti sjaj.

Cassini orbiter je opremljen s vrlo suvremenom i tehnički naprednom opremom kako bi uz pomoć radara i raznih drugih instrumenata još detaljnije ispitao mjesec Titan. Tako smo i dobili slike koje nam pokazuju raspodjelu kemijskih spojeva na Titanovoj površini, kao i slike same površine.


Kemijski sastav Titana: Prva sličica je izgled površine Titana, druga prikazuje distribuciju leda, a posljednja distrubuciju organskih tvari

Gledajući kroz smog na Titanu, gornja je slika snimljena uz pomoć vizualnog i infracrvenog spektrometra. Slike otkrivaju veliku količinu vrlo različitih kemijskih spojeva na južnoj hemisferi mjeseca.

Ove slike otkrivaju i površinu Titana s do sada neviđenom preciznošću i jasnoćom. Tamnija područja na prvoj slici su vrlo vjerojatno područja čistog vodenog leda, dok se na svjetlijim područjima očekuje led od različitih organskih spojeva - ugljikovodika. Središnja slika je snimana na valnoj duljini od 2.8 mikrona i pokazuje tamniji izgled mjeseca nego prva slika. Smatra se da je ta slika zapravo najjasniji prikaz distribucije čistog vodenog leda na Titanu. Krajnja desna slika je snimana na 5.0 mikrona i ukazuje na postojanja velike količine organske tvari na Titanu.

Sjajni oblak čestica metana jasno se vidi na sve 3 slike u blizini južnog pola. Njegovo trajanje je prilično dugo i pokazuje se na velikom broju Titanovih slika. Znanstvenici stoga smatraju kako su čestice koje tvore taj oblak prilično velike i masivne u usporedbi s onima na ostatku planeta.

Kombinirajući sve do sada prikupljene informacije s vizualnog i IC spektrometra, kao i promatranja u vidljivom dijelu spektra, dobili smo najbolju sliku površine Titana u gotovo realnim bojama.


Titan kakav uistinu jest

(tekst i slike: www.croeos.net)