Crno vino zaslužno za "francuski paradoks"

Piše:
četvrtak, 3.4.2003. 04:44
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Crno vino zaslužno za "francuski paradoks" BROJNIM se istraživanjima želi pobliže objasniti malobrojnost srčanih bolesti kod Francuza, što se u stručnim krugova obično naziva "francuskim paradoksom"!

U nekim dijelovima Francuske, osobito u Bordeau, te u Japanu, gdje je uobičajeno umjereno konzumiranje crnih (crvenih) vina, zapažena je vrlo niska razina smrtnosti od srčanih bolesti. S druge strane, Amerikanci, Škoti i Englezi, koji jedu manje masnu hranu od Francuza, ali ne piju crno vino, znatno više obolijevaju od srčanih bolesti. Kako objasniti "francuski paradoks"?

Neki istraživači, objašnjava M. Zoričić u Gospodarskom listu, bitnu ulogu pripisuju etanolu (etilnom alkoholu) crnog vina. Naime, etanol štiti od procesa začepljenja krvnih žila, a djelotvoran je i u prevenciji zgrušavanja krvi. Na kraju se zaključuje da je za dulji i zdraviji život, uz svaki obrok, dobro popiti čašu crnog vina. Hoćemo li na taj način i mi u Hrvatskoj, poput Japanaca, postati dijelom "francuskog paradoksa"?

"Obrok bez čaše vina isto je kao i dan bez sunca", kaže francuska poslovica, no opasno je ako se s tom vrstom "sunčanja" nastavi i dugo, dugo u noć!