Crveni colobus gđice Waldron ipak preživljava

Piše:
nedjelja, 8.2.2004. 07:34
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Crveni colobus gđice Waldron ipak preživljava Vrsta majmuna za koju se mislilo da je izumrla možda još živi u šumama Obale Bjelokosti, rekao je antropolog koji se posvetio proučavanju te životinjske vrste.

Crveni colobus gđice Waldron (Procolobus badius Waldroni) uskoro će izumrijeti, objavljeno je 2000. godine mišljenje ekipe u kojoj je bio i W. Scott McGraw, profesor antropologije na državnom sveučilištu Ohio. Od 1978. godine nije viđen ni jedan crveni colobus. Ali prije nekoliko dana sam McGraw je rekao kako ima dokaza da je ta majmunska vrsta ipak preživjela.

Prije dvije godine, McGraw je dobio kožu majmuna kojeg su ubili lovci u Obali Bjelokosti, a ona je imala obilježja crvenog colobusa: prepoznatljive crne dlake na leđima s crvenkastim krznom na glavi i na bedrima, a nađeni su i tragovi nedavno osušene krvi.

McGraw je nedavno od jedne afričke udruge dobio fotografiju koja prikazuje mrtvog crvenog colobusa. McGrown je uvjeren kako je fotografija autentična.

Postoji oko 18 vrsta crvenih colobusa.

Colobus gđice Waldron bio je žrtvom seljaka koji su iskrčili velik dio šuma gdje obitavaju, ali i lovaca koji jedu i prodaju njihovo meso, rekao je McGraw. On je nekoliko puta posjetio Obalu Bjelokosti i kani se vratiti sljedećeg ljeta u tu ratom poharanu afričku zemlju.

Svi lovci s kojima smo razgovarali ondje rekli su nam da su ih šume prepune, što obeshrabruje, rekao je McGraw. "Jedini dokaz njihova postojanja dosad su bila trupla ubijenih majmuna. A ne želimo da ih lovci ubijaju", kazao je.

Obala Bjelokosti zabranila je lov, ali zabrana se ne provodi strogo, istaknuo je McGraw.

"Znamo da mnogim primatima prijeti izumiranje, ali čak i oni kojih je vrlo malo uspjet će preživjeti ako se o njima vodi pravilna briga", zaključio je.