Danska kraljica Margrethe pristala na zaruke princa Frederika

Piše:
srijeda, 24.9.2003. 11:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Danska kraljica Margrethe pristala na zaruke princa Frederika DANSKA kraljica Margrethe dala je svoj pristanak na zaruke sina, prjestolonasljednika Frederika, s australskom pravnicom Mary Donaldson, objavila je u srijedu Kraljevska palača u Kopenhagenu.

Kraljica će tu novost objaviti na sljedećem državnom vijeću, 8. listopada u Kopenhagenu. Oko deset puta godišnje sudjeluje u radu tog vijeća koje okuplja članove vlade radi potpisivanja zakona koje usvaja parlament.

Vlada i parlament moraju odobriti, prema Ustavu, veze potomaka krune. To odobrenje se očekuje, po mišljenju kraljevskih stručnjaka, jer je kraljica već dobila dovoljno informacija o prošlosti buduće danske kraljice kako bi mogla dati pristanak na tu vezu.

Ta vijest okončava nagađanja i glasine koji su već dvije godine kružile o braku prjestolonasljednika, 35-godišnjaka, s Mary Donaldson, četiri godine mlađom.

Datum vjenčanja nije spomenut, ali će do njega doći najvjerojatnije u proljeće ili početkom ljeta 2004. godine.

Program danske nacionalne televizije TV2 prekinut je radi izravna objavljivanja te informacije koju su Danci, vrlo privrženi kraljevskoj obitelji, očekivali s uzbuđenjem.

Princ Frederik ide stopama svojeg mlađeg brata, princa Joachima, odabirući vezu sa strankinjom koja ne potječe iz kraljevske obitelji. Princ Joachim vjenčao se s djevojkom iz Hong Konga Alexandrom Manley, koja je postala princeza Alexandra.

Španjolski princ Felipe zaslužan je za upoznavanje Frederika i Mary na primanju održanom prigodom Olimpijskih igara u Sydneyju u rujnu 2000. godine.

Mary je najmlađa kći obitelji sveučilištaraca s troje djece. Rođena je i odrasla na Tasmaniji, a do 2001. radila je u tvrtki za prodaju nekretnina u Sydneyju.

U siječnju 2002. godine napustila je Australiju i nastanila se u Londonu, kako bi bila bliže prjestolonasljedniku, a prije skorašnjeg smještaja u Kopenhagenu, u Frederikovim dvorima.