Dijeta: Isto je smanjite li masti ili ugljikohidrate

Piše:
srijeda, 19.5.2004. 11:30
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Dijeta: Isto je smanjite li masti ili ugljikohidrate DIJETA sa smanjenim unosom ugljikohidrata kratkoročno je djelotvornija od tradicionalne dijete s unosom manje masnoća, ali dugoročno se na oba načina izgubi isto, pokazale su dvije nove studije.

Obje studije objavljene u časopisu Annals of Internal Medicine ustanovile su da oni koji drže dijetu s niskim unosom ugljikohidrata, kakvu je popularizirao pokojni dr. Robert Atkins, izgube u šest mjeseci više kilograma nego oni koji jedu smanjenu količinu masnoća. Osim toga, njima se snizi i tzv. loš kolesterol, HDL te trigliceridi.

Studija koju su proveli istraživači s filadelfijskoga medicinskoga centra pratila je svoja 132 ispitanika godinu dana i ustanovila da su obje skupine do kraja 12. mjeseca jednako izgubile na težini, ali da su oni koji su jeli manje ugljikohidrata i dalje imali nižu razinu HDL-a i triglicerida.

Kritičari Atkinsove metoda upozoravaju da još treba provjeriti dugoročno djelovanje takve dijete s puno masnoća, osobito na srce, iako kratkoročno dobro djeluje.

Stručnjaci upozoravaju da ljudi koji žele izgubiti na težini moraju izabrati onu dijetu na kojoj mogu ostati duže i istovremeno redovito vježbati.