Dok kuša vino, u sommeliera rade obje polutke mozga

Piše:
srijeda, 28.5.2003. 15:11
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Dok kuša vino, u sommeliera rade obje polutke mozga DOK KUŠA vino, mozak sommeliera ne reagira kao mozak drugih ljudi, potvrđuje znanstveno istraživanje, prvo takve vrste, provedeno u Rimu.

Sedam kušača vina približno iste dobi i sedam osoba istog naraštaja koji nisu stručnjaci za vino, sudjelovalo je u istraživanju uz pomoć funkcionalne magnetske rezonance. Rezultati su potvrdili da u sommeliera, dok kuša vino, rade obje polutke mozga, dok je u drugih radila samo desna polutka.

"Istraživanje smo provodili prema strogim mjerilima koja su vrijedila za obje skupine. Tako su ispitanici sedam sekunda morali držati vino u ustima prije nego ga progutaju, a mozak bi zatim analizirao reakcije", rekla je znanstvenica Gisela Hagberg koja je sudjelovala u istraživanju u Rimu, u Institutu Santa Lucia, medicinsko-istraživačkoj ustanovi.

Prema mišljenju znanstvenika, poznavanje vina omogućuje sommelierima da više cijene vino nego obični smrtnici.

"Čak i kada je moj radni dan završen i više ne kušam vina, kada kod kuće uz večeru pijem čašu dobrog vina, odmah se, s prvim gutljajem, uključi mehanizam za analizu koji mi kaže što pijem", ispričao je Andrea Sturniolo, dopredsjednik Vinske akademije u Rimu i sudionik u istraživanju.

Iako je istraživanje pomalo šaljivo, "potvrđuje nam da se mozak može dresirati i razviti neke kvalitete", rekao je Luigi Amadio, direktor znanstvenog laboratorija u Institutu Santa Lucija u kojemu je istraživanje provedeno.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije