Dvostruki uspjeh Smarta

Piše:
četvrtak, 10.7.2003. 14:54
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Dvostruki uspjeh Smarta

KRAJEM lipnja s proizvodnih traka sišao je 500.000-ti primjerak minijaturnog automobila, a već tjedan dana kasnije novinarima je predstavljen novi model. ForFour je prekretnica u poslovanju tvrtke, koja ovim modelom hrabro kroči u kompaktnu klasu.

Za slavljenika je odabran sredbrni Smart Cabrio, koji će biti isporučen kupcu iz Nice, inače vlasniku prave flote ovih atraktivnih automobilčića.  Smart City Coupe s serijskim brojem 500.001 je rezerviran za australsko tržište. Smart je trenutno dostupan u 27 zemalja širom svijeta, a najveći uspjeh je ostvario na talijanskom i njemačkom tržištu, tradicionalno naklonjenim minijaturnim automobilima. 

Smartov dvosjed dostupan je u 24 izvedbe i čak 300 kombinacija opremljenosti
Odnedavna je u ponudi  i sportski model,  dostupan u dvije izvedbe (roadster, roadster-coupe. Ipak, najznačajniji novitet je model Forfour, prvi Smart s četiri sjedala. Model će se proizvoditi u tvornici u Nizozemskoj, a na tržište stiže u proljeće iduće godine.

Forfour je prvi model u klasi koji postavlja nova mjerila u pogledu funkcionalnosti i pri tome zadržava sportski duh. Kompaktne dimenzije i kratki prevjesi, iz originalan dizajn, su glavne karakteristike Smartovog noviteta.

Bogata oprema i vrhunska mehanika su dovoljni da već sada Forfour-a možemo proglasiti prvim premium proizvodom u klasi.  Inovativna rješenja, moderna mehanika i naravno snažan imidž biti će na tržištu Europske unije dostupni po neto cijeni od 11.000 eura.

Snažna potpora DaimlerChrysler koncerna rezultirala je serijskom ugradnjom Mercedesovog ESP sustava u sve izvedbe modela, što je prvi slučaj u klasi. Na raspolaganju je čitav popis audio-sustava, satelitska navigacija, pa čak i telekomunikacijska oprema.

Usprkos bogatoj serisjkoj opremi masa modela ni u kojem slučaju ne prelazi jednu tona. Upravo je zbog male mase dobiven izrazito povoljan omjer mase i snage.

U prosjeku je riječ o 9 kg/KS, što je rezultat blizak sportskom Coupe modelu. Kad su u pitanju pogonski motori, kupci će na raspolaganju imati paletu od tri benzinska i dva dizelska motora.

Naravno, uz doplatu će biti dostupan i 6-stupanjki automatizirani mjenjač, posebno razvijen za ovaj model.

I za kraj spomenimo, da će se Forfour isporučivati s plastičnim, panoramskim ili pak električno pokretanim staklenim krovom.