Einsteinova teorija relativnosti napokon na testu

Piše:
subota, 3.4.2004. 19:12
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Einsteinova teorija relativnosti napokon na testu

IAKO SE na to čekalo gotovo 50 godina, čini se da bi ovih dana dijelovi teorije relativnosti Alberta Einsteina trebali dobiti eksperimentalnu potvrdu, javlja BBC News.

Naime, NASA 17. travnja planira iz Kalifornije lansirati sondu Gravity Probe B, koja će testirati dio Einstenove teorije koja se odnosi na zakrivljenje prostora pod utjecajem mase. Sonda bi trebala kružiti na 640 km visine iznad Zemlje i mjeriti sićušne promjene gravitacijske sile na gotovo savršenim tijelima.

Prva eksperimentalna provjera Einstenove teorije predložena je još 1959. godine, ali stvar je zbog tehničko-inženjerskih problema morala biti odgođena do 21. stoljeća.

Satelit Gravity Probe B nositi će četiri identične kuglice od kvarca veličine loptice za stolni tenis, koje će biti zapečaćene u vakuumu na izuzetno niskoj temperaturi bliskoj apsolutnoj nuli.

NASA-ini znanstvenici tvrde kako se radi o najsavršenijim sferama koje su ikad konstruirane.

Kako bi se osigurala preciznost mjerenja, kuglice će biti zapečaćene u vakuumskoj boci na temperaturi bliskoj apsolutnoj nuli, izolirane od bilo kakvog vanjskog utjecaja, što uključuje i apsolutnu tišinu koja vlada na 640 km iznad Zemlje.

Kad se nađu u predviđenoj orbiti, kuglice će biti zarotirane. Ako je Einsteinova teorija ispravna, trebalo bi doći do sićušne promjene u orijentaciji loptica, tzv. "osima rotacije", koja je uzrokovana gravitacijom.

NASA-ini znanstvenici mjerit će promjene u kretanju kuglica, kako bi se ustvrdilo da li prisutnost Zemlje kao "izvora"  gravitacijske sile utiče na prostor i vrijeme oko kuglica u satelitu.

Sonda Gravity Probe B trebala bi izmjeriti kako prisutnost Zemlje utiče na zakrivljenost vremena i prostora pod utjecajem mase, koja zasad još nije eksperimentalno utvrđena, iako ju je Einstein teoretski predvidio još davne 1916. godine.

Kako tvrde u NASA-i, eksperiment bi trebao biti dovršen u roku 16 mjeseci, nakon čega ćemo znati jesu li Einsteinova teorijska predviđanja s početka 20-og stoljeća bila ispravna.