Emmy: Gangsteri, pogrebnici i političari u utrci za TV nagrade

Piše:
petak, 19.9.2003. 11:41
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Emmy: Gangsteri, pogrebnici i političari u utrci za TV nagrade POLITIČARI, pogrebnici i gangsteri dominirat će i ove godine u utrci za najbolju dramsku seriju prigodom 55. godišnje dodjele američkih televizijskih nagrada Emmy u nedjelju.

Hvaljena serije kuće NBC "Zapadno krilo", prošlogodišnji pobjednik, brani svoj naslov u borbi protiv dvije serije producentske kuće HBO - "Dva metra ispod zemlje", o obitelji pogrebnika, i "Obitelj Soprano".

"Zapadno krilo" u zadnje je tri godine uvijek bilo bolje od navedenih serija.

Upućeni očekuju da bi se taj trend mogao promijeniti te da bi "Obitelj Soprano" konačno mogla dobiti priznanje koje joj, kako tvrde kritičari, pripada i pobijediti jakog i vrlo popularnog suparnika "Dva metra ispod zemlje".

Grupa uglednih TV novinara sudjelovala je u on-line anketi objavljenoj na internetskoj adresi GoldDerby.com, prema kojoj pobjeđuju "Sopranosi".

"Zapadno krilo" je, čini se, zapalo u kreativnu krizu i kritičari seriju stavljaju na četvrto mjesto od pet nominiranih, s tim da je na trećem mjestu "Ekipa za očevid", a na petom špijunska serija "24 sata".

Neovisno o tome kakav će biti ishod s nagradom za dramsku seriju, dvoje glavnih glumaca iz "Obitelji Soprano" James Gandolfini i Edie Falco smatraju se apsolutnim favoritima u kategoriji za najbolju mušku i žensku ulogu, u kojoj su već trijumfirali po dva puta.

Najveći pobjednik u nedjelju navečer mogao bi biti Tony Shalhoub, glavni favorit za najbolju mušku ulogu u humorističkoj seriji "Monk".

Nagradu za najbolju humorističku seriju će vrlo vjerojatno osvojiti CBS-ov "Svi vole Raymonda", unatoč jakoj konkurenciji serije "Curb Your Enthusiasm" koju je producirao i u njoj glumi jedan od stvoritelja "Seinfelda" Larry David.

Pobjednici u kategoriji humorističke serije u prethodne dvije godine, NBC-evi "Prijatelji" i HBO-ov "Seks i grad", ove se godine smatraju gubitnicima.

Peta nominirana serija je "Will i Grace" no ona je već osvojila tri nagrade prošle subote na dodjeli Emmyja za kreativnu umjetnost, i to u kategoriji tehničkih dostignuća i za neke od gostujućih uloga.

Dobitnici preostalih 29 kategorija bit će predstavljeni na nedjeljnoj svečanosti u Shrine Auditoriumu.

Prema mišljenju kritičara "Obitelj Soprano" ima velike izglede osvojiti Emmyja budući da prošle godine nisu bili u konkurenciji zbog kašnjenja, a glasači vole nagraditi serije koje zaslužuju nagradu i gubile su u prošlosti.

Serija o mafijaškoj obitelji iz New Jerseyja prikazuje se već petu sezonu.

NBC-ev mega-hit "Prijatelji" tek je prošle godine dobio Emmyja za najbolju humorističku seriju i to nakon osam godina prikazivanja.

No serija "Dva metra ispod zemlje", s najviše nominacija u dvije uzastopne godine, ima "elitističku crtu" koja nedostaje "Sopranosima", a jedina stvar koja se može predbaciti glasačima za nagradu Emmy jest snobizam.

Glavni kritičar časopisa TV Guide Matt Roush daje veće izglede seriji "Dva metra ispod zemlje" upravo zato jer je "više u trendu".