Eric Clapton na novom albumu odaje počast svojem idolu

Piše:
ponedjeljak, 9.2.2004. 10:05
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Eric Clapton na novom albumu odaje počast svojem idolu ERIC CLAPTON novi je album "Me and Mr. Johnson" posvetio jednom od svojih najvećih glazbenih idola, legendarnom blues gitaristu Robertu Johnsonu, piše američki časopis Billboard ovih dana.

Na albumu, koji će se objaviti 23. ožujka, bit će 14 pjesama, među kojima su i klasici poput "Traveling Riverside Blues", "Love in Vain" i "Stop Breakin Down Blues".

Clapton je Johnsonove pjesme svirao i na prijašnjim albumima - "461 Ocean Boulevard" iz 1974. i "Unplugged" iz 1992.

Njegov album iz 1988. "Crossroads" nazvan je po još jednoj Johnsonovoj pjesmi, koju je Clapton proslavio izvodeći je s grupom Cream.

"Me and Mr. Johnson" prvi je Claptonov studijski nosač zvuka od albuma "Reptile" iz 2001., koji je po izlasku došao na 5. mjesto Billboardove glazbene ljestvice.

"Sve dok nisam čuo Johnsonovu glazbu, činilo mi se kao da je sve ostalo što sam slušao bilo ušminkano za neki izlog. Ali kada sam prvi put čuo Johnsona pomislio sam da taj čovjek svira samo za sebe, i ponekad možda, za Boga", rekao je Clapton.

"Prvo me preplašio intenzitet njegove glazbe i mogao sam je slušati samo u malim dozama. Tada bih skupio snage i slušao još malo. Na kraju od nje nisam mogao pobjeći i razmazila me za svu ostalu glazbu".

S Claptonom na novom albumu sviraju gitaristi Andy Fairweather Low i Doyle Bramhall II, basist Nathan East, bubnjar Steve Gadd, klavijaturist Billy Preston i na usnoj harmonici Jerry Portnoy.

Album će promovirati na europskoj turneji, koja počinje 26. ožujka u Cournonu u Francuskoj, a završava u svibnju u Londonu, gdje će u Royal Albert Hallu održati šest koncerata u nizu.

Uz to, Clapton ovih dana gostuje na dvije pjesme na albumu "True Love" grupe Toots and the Maytals, koji izlazi 6. travnja.

(Hina) xag ybnš